Stát potvrdil výstavbu justičního paláce v Pardubicích

Vložil
ČTK
28.01.2008 10:25
Pardubice

Pardubice - V Pardubicích po letech přešlapování na místě a hledání vhodného místa vyroste nový justiční palác. Potvrdil to šéf pardubické pobočky krajského soudu v Hradci Králové Milan Špryňar, uvádí dnešní Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj. Náklady výstavby se odhadují na 600 milionů korun.
    "Justiční areál se v Pardubicích bude stavět. Rozhodlo o tom ministerstvo spravedlnosti," řekl Špryňar.
    Nová budova, do které se nastěhuje pobočka krajského soudu, státní zastupitelství a zřejmě i  okresní soud, vyroste po řadě let hledání s největší pravděpodobností v ulici Na Spravedlnosti naproti sídlu pardubické policie. Tam se má za čas nastěhovat i  budoucí krajské policejní ředitelství. Krajská justice i policie by tak sídlily v jediném místě.
    Stavět by se podle Špryňara mohlo začít mezi roky 2009 až 2012. "Kde budova vyroste, zatím rozhodnuto není, ale nejpravděpodobnější varianta je areál bývalé mototechny v ulici Na Spravedlnosti," řekl Špryňar.
    Podle něj bude v budově soudu moci pracovat až několik stovek lidí. "Ve studii, kterou jsme posílali ministerstvu spravedlnosti, počítáme se zhruba 250 lidmi pro krajský soud a 200 pracovníky pro státní zastupitelství. Tolik lidí tam ale nebude pracovat hned. Budova tam musí fungovat i za 100 let a podle odhadů se lidé už za deset let budou soudit daleko více než dnes," uvedl Milan Špryňar.
    Za čas by se justiční palác stal sídlem samostatného krajského soudu. Ten v kraji stále chybí také proto, že nemá vlastní důstojnou budovu. V  současnosti pardubická pobočka krajského soudu funguje v pronajatých prostorech. "Stejně jako v jiných krajích i pardubická pobočka krajského soudu potřebuje vlastní budovu, což je levnější než platit nájem. Navíc tady není krajské zastupitelství ani pobočka, protože nemá prostory. To by se vyřešilo komplexem budovy pro justiční krajské orgány," řekl první náměstek hejtmana Roman Línek.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Soutěž?
Martin Rosa
28.01.08 11:02
Pol
28.01.08 04:00
dalsi barak bez souteze
pavel kol
29.01.08 10:26
zobrazit všechny komentáře

Související články