Výstava mapuje proměnu Bruselu v moderní město

Zdroj
Dušan Kütner
Vložil
ČTK
27.01.2008 23:40
Belgie

Brusel

Brusel - Vznikající monumentální Justiční palác, jehož budoucí velikost naznačuje jen vztyčené lešení, říčka Senne klidně se vinoucí centrem Bruselu, nebo rozestavěná budova burzy, která nahradila zemědělský trh. To jsou pohledy, které se dochovaly jen díky více než sto let starým, unikátním fotografiím. V těchto dnech si je mohou připomenout návštěvníci bruselského kulturního centra Halles Saint-Géry.
    Asi šest desítek zřejmě vůbec nejstarších dochovaných fotografií Bruselu připomíná evropskou metropoli tak, jak vypadala v letech 1850 až 1880, tedy v době, kdy začala její přestavba v  moderní město s širokými bulváry a velkými paláci. Této proměně padla za oběť řada zákoutí, domů i celých bloků a čtvrtí, jejichž počátky spadají do středověku.
    Například řeka Senne byla v 19. století ukryta do kanálu vedoucího pod centrem Bruselu, Justiční palác vyrostl do takových rozměrů, že je podle některých průvodců považován za jednu z největších staveb vzniklých v 19. století, a na místě tržiště se už dávno místo mléka, vajíček a další produktů drobných hospodářství obchoduje s cennými papíry.
    Snímky, na nichž pózují lidé ve fracích s parádními klobouky a cylindry na hlavách, pocházejí ze sbírek bruselských institucí a archivů. Zašlé, nahnědlé fotografie působí téměř uměleckým dojmem. Jak ale pořadatelé výstavy upozorňují, důvody jejich vzniku byl mnohem prozaičtější.
    "Některé byly využity například pro pozemkovou evidenci. Byly považovány za krátkodobé, dočasné dokumenty," citoval jednoho z  autorů výstavy Stevena Josepha týdeník The Flanders Today. Centrum Halles Saint-Géry se soustředí právě na proměny Bruselu v minulosti, a to nejen ve druhé polovině 19. století.
    Přestavba Bruselu neustala totiž například ani po druhé světové válce, kdy mnohé secesní domy a domovní bloky ustoupily stále se rozšiřující moderní zástavbě, zejména kvůli rozrůstajícím se institucím Evropské unie. Obyvatelé Bruselu tehdy neváhali zbourat řadu secesních čtvrtí a domů včetně těch, které navrhl jejich asi nejslavnější architekt a vrcholný představitel Art Nouveau Victor Horta.
    Zájemci o historii Bruselu mohou na expozici vidět rovněž velkoformátové fotografie, které nabízejí téměř totožný pohled na některá místa před desítkami let ve srovnání se stavem v roce 2007. A radikálních změn na nich mohou nalézt opravdu mnoho.
    Díky počítačovému programu si mohou u monitorů prohlížet černobílou leteckou mapu Bruselu zachycující město v první polovině 50. let minulého století a srovnávat s  totožným, již barevným leteckým pohledem z loňského roku. S jistým překvapením tak zjistí, že například na místě dnešního hlavního sídla Evropské komise paláce Berlaymont byl před půlstoletím romantický parčík s tenisovým kurtem a že současné sídlo Rady EU stojí v místech, kudy procházela jedna z nyní již neexistujících ulic vedoucí z kulatého Schumanova náměstí.
0 komentářů
přidat komentář