Písek: Kvůli havarijnímu stavu bylo zavřeno divadlo

Vložil
ČTK
25.01.2008 16:50
Písek

Písek - Divadlo Fráni Šrámka v Písku je ode dneška uzavřeno kvůli havarijnímu stavu krovu a stropu nad půdou. Krov je několikanásobně přetížen a dřevo narušili škůdci. Město se rozhodlo budovu uzavřít na základě statického posudku po prohlídce stavu nosných konstrukcí. Dnešní představení je zrušeno, ostatní se postupně přesunou do kulturního domu, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Jindřiška Váverková.

    "Havárie krovu a stropu je neodhadnutelná jak z hlediska rozsahu, tak času - proto nelze připustit pohyb jakékoliv osoby v ohroženém prostoru," uvedl Lubor Gregora z českobudějovického ateliéru MURUS, který prohlídku provedl. Havarijní stav odhalilo město díky prohlídce krovu a stropu kvůli plánované rekonstrukci divadla. "Odborný posudek z 23. ledna tohoto roku je tak vážný, že nám v zájmu bezpečnosti nezbývá nic jiného, než divadlo okamžitě zavřít," uvedl místostarosta Vojtěch Bubník.
    Část plánovaných představení by se měla přesunout do kulturního domu, který před několika lety město opravilo za 170 milionů korun. Opravenou stavbu se ale soukromým nájemcům nikdy nepodařilo plně využít. Současný provozovatel ukončí smlouvu s městem ke konci března, od 1. dubna začne kulturní dům spravovat městská organizace Centrum kultury Písek. "Třeba na úterní vystoupení Evy a Vaška je zcela vyprodáno. Nyní se jedná o tom, která přestavení se budou moci do kulturního domu přesunout, kdy je tam volno," vysvětlila Váverková.
    Loni v listopadu rada města schválila rekonstrukci budovy za zhruba 30 milionů korun. Na letošní rok je naplánována oprava střechy a krovu a v rozpočtu města jsou na ni vyčleněny čtyři miliony korun. Součástí prací bude oprava stropu nad hlavním hledištěm, oprava fasády budovy a soch v průčelí či výměna bočního venkovního schodiště. Vybuduje se také výtah pro bezbariérový přístup, vymění se rozvody vody, odpadu a elektrické energie. Opravy se dočká osvětlovací a zvuková technika a vymění se i vzduchotechnika.
    Městské divadlo bylo vybudováno podle projektu z roku 1865 na vystavění nové střelnice pro městský ostrostřelecký sbor královského města Písku. Při zániku okresního úřadu, který státní příspěvkovou organizaci spravoval, byla od roku 2003 budova převedena na město Písek. Tehdy nechalo prověřit stav divadla a provést nezbytné opravy.
0 komentářů
přidat komentář