Pardubický kraj chce pro převzetí státních památek zákon a peníze

Vložil
ČTK
25.01.2008 11:50
Pardubice

Pardubice - Pardubický kraj je připraven převzít od státu Soubor lidových staveb Vysočina na Chrudimsku a Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi. Bude však požadovat, aby byl převod upraven zvláštním zákonem a aby na obě památky dostával stejné peníze, které do institucí až dosud plynuly. Novinářům to dnes řekl první náměstek hejtmana Pardubického kraje Roman Línek. Vyjádření ministerstva kultury ČTK zjišťuje.

    "Obě organizace je kraj připraven převzít a dále je rozvíjet. Předpokládám, že společný převod by se uskutečnil speciálním zákonem možná k 1. lednu 2009. Chceme také, abychom spolu s tím dostali do rozpočtového určení daní i peníze, které dosud stát na provoz těchto institucí vynakládal," uvedl Línek.
    Kraj plánuje, že loutkářské muzeum se spojí s Regionálním muzeem v Chrudimi, což by umožnilo společné využívání majetku i zaměstnanců. Pro vybudování zázemí chce získat také armádní pozemky v depu v Chrudimi na vybudování depozitáře a dalších pracovišť. Soubor lidových staveb Vysočina by se stal samostatnou příspěvkovou organizací kraje.
    O převzetí skanzenu na Chrudimsku usiluje Pardubický kraj již delší dobu. Soubor lidových staveb je nejnavštěvovanější památkou v regionu. Minulý rok do skanzenu na Veselém Kopci přišlo 75.580 návštěvníků, do skanzenu Betlém v Hlinsku a skanzenu ve Svobodných Hamrech, které do instituce rovněž patří, dalších 7490 lidí.
0 komentářů
přidat komentář