Konec jednání o mzdách ve stavebnictví, vzrostou o 6,2%

Vložil
ČTK
23.01.2008 21:30
Praha

Praha - Vyjednávání o kolektivní smlouvě ve stavebnictví je u  konce. Mzdy zaměstnanců ve stavebních firmách porostou minimálně o 6,2 procenta. Po pěti neúspěšných jednáních mezi týmy OS Stavba a Svazem podnikatelů ve stavebnictví (SPS) se na růstu tarifů přímo dohodl předseda odborů Stanislav Antoniv a prezident SPS Václav Matyáš. ČTK to dnes řekl Antoniv.
    "Je to kompromis, spokojenost necítíme," uvedl šéf odborů. Odbory původně požadovaly růst mezd o 7,5 procenta, zaměstnavatelé nabízeli pět. Předseda stavebních odborů již dříve zdůraznil, že jejich požadavek na mzdové tarify je jen minimální a že na úrovni podnikových kolektivních smluv je možné jít ještě výš. "Ve většině podniků výš půjdou," očekává Antoniv.
    Odbory původně požadovaly také týden dovolené navíc. V kolektivní smlouvě ale nakonec dosáhly jen toho, že se pro zaměstnance týden volna navíc doporučuje, není ale pro firmy povinný.
    Na úrovni jednotlivých stavebních firem bylo již mzdové vyjednávání uzavřeno například v Českomoravském cementu, kde mají mzdy růst o  sedm procent. V Metrostavu se zaměstnanci mohou těšit na tarify vyšší o 6,4 procenta, ve společnosti Skanska budou mít od Nového roku na výplatních páskách dokonce o 13,5 procenta více. Tam za vyšší nárůst ovšem může změna mzdového systému, kdy se do běžné mzdy rozpouští takzvaný 14. plat. Ve firmě Strabag se jednání o mzdách začne až v únoru.
    Počet zaměstnanců ve stavebních firmách, které měly 20 a více zaměstnanců, podle nejnovějších statistických údajů proti listopadu 2006 klesl o 2,2 procenta. Stavebníci si průměrně za měsíc vydělali 25.407 korun, meziročně o 5,1 procenta více. Průměrná hodinová mzda meziročně vzrostla o 4,4 procenta na 161 korun. Produktivita práce na jednoho pracovníka vzrostla o 9,1 procenta.
0 komentářů
přidat komentář

Související články