ČSÚ: Většina novostaveb patří do kategorie sociálního bydlení

Vložil
ČTK
21.01.2008 18:10
Praha

Praha - Většina novostaveb v Česku patří do kategorie takzvaného sociálního bydlení. Vyplývá to z údajů, které dnes ČTK poskytl Český statistický úřad. Na tyto stavby se vztahuje snížená sazba daně z přidané hodnoty, jež ale od Nového roku kvůli vládním reformám vzrostla z pěti na devět procent. Daň z  těchto novostaveb by měla letos státní pokladně vynést 2,3 miliardy korun, sdělila ČTK Zuzana Chocholová z oddělení komunikace ministerstva financí.
    Nové byty a domy, na které se od ledna vztahuje zvýšená 19procentní sazba DPH, tvoří v posledních letech z celkové bytové výstavby výraznou menšinu. Ministerstvo financí odhaduje, že do státního rozpočtu se letos ze zvýšené sazby DPH na novostavby dostane zhruba 600 milionů korun.
    Například z výstavby roku 2006 by do snížené sazby daně patřilo téměř 99 procent nových domů a 94 procent bytů. Jak již dříve ČTK sdělil Vladimír Toman z Orco Group, je možné očekávat, že se ještě více zúží nabídka bytů, které do kategorie sociálního bydlení nepatří.
    Od počátku roku devítiprocentní snížená sazba DPH se vztahuje právě na takzvané sociální bydlení. Do této sazby patří rodinné domy s  plochou do 350 metrů čtverečních a byty do 120 metrů čtverečních. Na ostatní byty a domy se vztahuje 19procentní sazba.
    Nárůst nižší sazby daně od Nového roku většinou platí zákazníci, jen výjimečně si o něj developeři snižují marže. "Součástí každé klientem hrazené platby je aktuálně platná sazba DPH," vysvětlila Pavla Temrová ze společnosti Finep. Některé developerské firmy však klientům umožňovaly uhradit rozestavěné byty a domy ještě v loňském roce a tak ušetřit.
    Očekávané zvýšení DPH a růst úrokových sazeb přispěly v  posledních měsících loňského roku k vzestupu poptávky po nových bytech. Přesto ale většina odborníků na realitní trh neočekává, že by zvýšení daně ochladilo letošní poptávku po novém bydlení.
    Růst snížené sazby DPH z pěti na devět procent by mělo letos celkově přinést státní pokladně přibližně 26,5 miliardy korun navíc.
    
Nové byty a domy, které by dnes patřily do devatenáctiprocentní sazby DPH, v procentech
Rok 2004 
2005 
2006
Rodinné domy nad 350 metrů čtverečních 
1,09 1,14 1,33
Bytové domy nad 120 metrů čtverečních 6,06 4,79 6,08
0 komentářů
přidat komentář