Blansko se po letech zbaví největšího břemene - výškové budovy

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
18.01.2008 12:25
Praha

Blansko - Radnice v Blansku se již brzy zbaví svého největšího břemene - zchátralé nejvyšší budovy města, které stojí v jeho centru. V úterý vyberou tamní zastupitelé po dvou letech vleklých jednání jednu ze tří firem, které objekt prodají. Ve čtvrtek se na tom shodli radní, řekl dnes ČTK místostarosta Jindřich Král. Desetipatrový objekt by měl být zrekonstruován. Opravy začnou patrně ještě letos.

    Budova ze 70. let je ve špatném technickém stavu. Pro město představovala dlouho velký problém. Cena její opravy se odhaduje na 100 milionů korun. Město dokonce v roce 2005 uvažovalo o demolici stavby. Přišla by ale na deset milionů korun. Radnice na tyto projekty nemá peníze. Na projekt nelze získat ani z fondů Evropské unie. Město se proto rozhodlo objekt prodat.
    Předloni tak začal maraton nekonečných jednání. Nejprve o budovu neměl nikdo zájem, pak se přihlásil jediný zájemce, který chtěl v objektu vytvořit veřejné záchodky. Po tomto vtipu musela radnice vyhlásit další soutěže, v nichž budovu nabídlo.
    Nakonec o ni projevilo zájem šest firem. Tři z nich se následně dostaly do užšího výběru. Všechny nabízejí obdobné částky, a to podle radních "v řádu několika milionů korun".
    Společnosti mají s budovou také podobné záměry. V přízemí by měly vzniknout obchody, nad nimi kanceláře a ve vyšších patrech byty. Vnitřní dispozice objektu jsou ale natolik nešťastné, že budovu bude nutno rozebrat až na základní kovovou kostru a tento skelet pak využít k nové výstavbě.
0 komentářů
přidat komentář

Související články