Soud přiřkl zámek v Kolodějích restituentovi Kumperovi

Vložil
ČTK
18.01.2008 10:55
Praha


Praha - Barokní zámek v Kolodějích, který využívá česká vláda, se má vrátit restituentovi Vítězslavu Kumperovi. Rozhodl o tom dnes Obvodní soud pro Prahu 9. Pozemkový úřad sice o navrácení barokního zámku s přilehlými budovami a oborou dědici původního majitele rozhodl již loni, vláda se ale snaží vybojovat nemovitosti zpět soudní cestou. Dnešní verdikt je nepravomocný a lze se proti němu odvolat.

Stát zabavil zámek v roce 1948 podle takzvaných Benešových dekretů. Jeho dědic přesvědčil úřady, že poválečné vyvlastnění bylo protiprávní. Pozemkový úřad vydal začátkem loňského roku rozhodnutí o navrácení nemovitostí. Právníci státu předběžnou žalobou dosáhli loni v březnu "zmrazení" vydaného majetku.
Podle Kumperova zástupce Tomáše Chlosta byl při vyvlastnění zámku prezidentský dekret zneužit k odejmutí majetku člověku, který se stal nepohodlný komunistickému režimu. "Z archivu se podařilo získat zcela zásadní dokument, což je záznam z tajné porady ministrů spravedlnosti, financí a národního správce ze 17. prosince 1948. Usnesli se na tom, že nejsou dány podmínky pro konfiskaci, přesto je zapotřebí provést konfiskaci," uvedl již dříve Kumperův advokát.
Posledním majitelem zámku ležícího při východním okraji Prahy byl inženýr Antonín Kumpera, který působil za první republiky jako ředitel Waltrovky. Koloděje koupil před válkou. V roce 1947 objekt převzalo ministerstvo vnitra a zřídilo tu školu Sboru národní bezpečnosti. V 50. letech bylo v podzemí zámku také vězení komunistické StB. Od roku 1955 využívá zámek vláda ke slavnostním účelům či k důležitým jednáním.
Průmyslník opustil Československo a až do své smrti žil v Brazílii. Po listopadu 1989 nárok na budovy vznesl jeho vnuk. Kumpera se soudí také o budovy v Praze 5 na Smíchově, údajně už získal některé nemovitosti v centru hlavního města.
0 komentářů
přidat komentář