Projekt Ostrova o architektuře má zvýšit zájem o návštěvu regionu

Zdroj
Vladimír Meluzín
Vložil
ČTK
15.01.2008 16:55
Jihlava

Ostrov (Karlovarsko) - Představit architekturu 50. let minulého století na území Karlovarského kraje a Saska si klade za cíl projekt Domu kultury (DK) v Ostrově na Karlovarsku. K prohlídce pozoruhodného stylu socialistického realismu zvaného Sorela chce přilákat zejména návštěvníky regionu. Projekt podpořila Evropská unie v rámci iniciativy Interreg. ČTK o tom informoval ředitel DK Marek Poledníček.

    V rámci projektu vznikla například celá řada propagačních materiálů, které budou k dispozici nejen v Ostrově, ale také v dalších informačních centrech Karlovarského kraje a na německé straně hranic v Sasku. "Projekt pojmenovaný Architektura 50. let 20. století v Karlovarském kraji a Sasku měl už premiéru počátkem ledna na Veletrhu cestovního ruchu v německém Chemnitz. Informace o projektu lze nalézt rovněž na webových stránkách www.sorela.eu," poznamenal Poledníček.
    Příznačné je podle Poledníčka, že autorem projektu je právě Dům kultury Ostrov jako nejvýznamnější objekt postavený ve stylu Sorela. Dalším cílem projektu je poukázat na architektonické i řemeslné kvality staveb, které vznikly za podobných společenských a ekonomických podmínek na obou stranách hranice. "Může veřejnosti nabídnout srovnání pojetí jednoho architektonického stylu v různých zemích," uvedl ředitel DK.
    Český termín Sorela je architektura ve světě známá jako tradicionalismus, v Německu jako poválečná moderna. Tyto pojmy zahrnují komplexně pojatou zástavbu podle antických pravidel kompozice s důrazem na symetrii. Pravidelná kompozice městského půdorysu vychází z renesančních teorií ideálních měst. "Jsou v ní výrazné dekorativní motivy, sgrafitová a sochařská výzdoba a další doplňkové prvky jako mříže a zábradlí balkónů," uvedl Poledníček.
    Příklady této architektury je možné najít na mnoha místech Evropy. Podobné stavby lze nalézt také v Rakousku, Maďarsku, Polsku, Německu, ale největším příkladem je francouzské město Le Havre, které je zařazeno na seznamu památek světového kulturního dědictví UNESCO, řekl Poledníček. "Jako zvláště zajímavá nám připadá podobnost poválečné architektury v Karlovarském kraji a v Sasku. A právě na této skutečnosti staví náš projekt," dodal.
0 komentářů
přidat komentář