Seitlová: Péči o památky by mohli pomoci zlepšit arbitři

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
10.01.2008 16:55
Brno

Brno - Zkvalitnit péči o památky a zlepšit jejich ochranu před necitlivými stavebními úpravami nebo před zničením by podle zástupkyně ombudsmana Jitky Seitlové mohli "památkoví arbitři". Tyto funkce by podle ní měly vytvořit radnice, jimž není budoucnost jejich historických objektů lhostejná, řekla dnes novinářům. Nezávislý arbitr by posuzoval urbanistické a architektonické návrhy a zajišťoval by také komunikaci o projektech mezi úřadem, investorem a veřejností.

    Na osud cenných historických objektů dohlížejí památkáři. Arbitr by měl být ale osobou, která zajistí veřejnou diskusi k větším projektům nebo upozorní na případná rozporná rozhodnutí, která mohou být v jedné kauze vydána různými institucemi.
    "Prakticky v každém městě se vyskytují případy rozporuplných zásahů do architektonického vzhledu zástavby. Řada staveb byla kritizována od samotného záměru nejen veřejností, ale často i v odborných kruzích architektonické obce," zdůraznila Seitlová.
    Arbitr by se měl postarat o to, aby měl úřad ke každému projektu zpětnou vazbu od veřejnosti. Jeho cílem by mělo být, aby rozhodování o projektech týkajících se památek nebylo neprůhledné, rozporné, protichůdné, jak je tomu v některých případech, uvedla zástupkyně ombudsmana. Nová funkce by také zajistila, aby se veřejnost o projektech nedovídala se zpožděním, a nepřišla tak vlastně o možnost vyjádřit se k záměrům.
    Funkci arbitra nemusí zastávat placený úředník, ale například externí poradce radnice, autorita v oblasti památkové péče a architektury nebo různé instituce či renomovaná sdružení.
    Seitlová se domnívá, že funkci "památkového arbitra" není nutné zakotvit v zákoně. Podle ní by mělo být v zájmu každého města či obce, které se může pochlubit historickými objekty, aby se památkám dostalo co nejlepší péče a zůstaly zachovány. Jsou důležité k turistickému ruchu, který se v Česku rozvíjí.
    K městům, které velmi citlivě přistupují ke svým památkám, lze podle pracovníků kanceláře ombudsmana přiřadit například Mikulov nebo Znojmo. Například Brno ale mělo několik sporných projektů. Kritizovány byly například budovy Velkého Špalíčku, obchodního domu ZARA a stavba bytového domu na Anenských terasách.
    Arbitři by jen zmírnili problémy spojené s péčí o památky v Česku. Podle Seitlové je ke zlepšení situace nutné přijmout novelu památkového zákona, zkvalitnit evidenci památek a odstranit dvoukolejnost v oblasti péče o cenné historické objekty, kterou se zabývá památkový ústav i radnice.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Arbitr?
Kateřina Chmelová
29.01.08 12:05
zobrazit všechny komentáře