O soukromou stavbu slovenských dálnic má zájem šest uchazečů

Vložil
ČTK
09.01.2008 17:00
Slovensko

Bratislava

Bratislava - Do tendru na soukromou výstavbu a provoz některých úseků dálnice D1 na Slovensku se přihlásilo šest uchazečů, mezi nimi dvě velké slovenské stavební firmy. Oznámilo to dnes slovenské ministerstvo dopravy. Tendr v rámci projektu takzvaného soukromě-veřejného partnerství (PPP) bude mít celkovou hodnotu nejméně 49 miliard slovenských korun a měl by zajistit výstavbu 75 kilometrů D1 v Žilinském a Prešovském kraji.

    Společnosti Doprastav a Váhostav-SK se ke své společné nabídce spojily s francouzskými firmami Bouygues Travaux Publics a Colas, maďarskou Intertoll-Europe a portugalskou Mota-Engil. Švédský koncern Skanska, který má na Slovensku dceřiné společnosti, bude v tendru spolupracovat s francouzskou Vinci Concessions.
    Do soutěže se dále přihlásilo konsorcium v čele s německým koncernem Hochtief, k němuž se přidaly rakouské firmy Alpine Bau a Western Carpathians Motorway Investors Company. Dalšími rakouskými uchazeči jsou Strabag a Porr Solutions Immobillen, které budou v jednom konsorciu spolupracovat s australskou společností Macquarie Capital Group. Samostatné nabídky podaly španělská společnost Obrascón Huarte Laín a francouzská Eiffage Travaux Publics.
    Vláda premiéra Roberta Fica si od projektů PPP slibuje urychlení výstavby celkem víc než 150 kilometrů dálničních úseků a rychlostních silnic. Ve druhé polovině prosince stát vyhlásil i druhý tendr na výstavbu několika úseků rychlostní silnice R1 mezi Nitrou a Banskou Bystricou. Kabinet se však zde ještě definitivně nerozhodl, zda se pustí do výstavby pomocí projektů PPP.
0 komentářů
přidat komentář