Radní Brna chtějí do územního plánu zakreslit D1 jako tříproudou

Vložil
ČTK
09.01.2008 16:55
Brno

Brno - Dálnice D1 vedoucí jižní částí Brna by za několik měsíců měla být v územním plánu města zakreslena jako tříproudá. Počítá s tím zadání změny územního plánu, které schválili městští radní. Návrh reaguje na dohodu ministerstva dopravy a města o tom, jakým způsobem by se měly přestavět velké dálniční křižovatky. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Martin Ander.

    V jižní části města jsou dvě velká mimoúrovňová dálniční křížení. Dálnice D1 na Prahu a Vyškov se zde kříží s dálnicí D2 vedoucí do Břeclavi a Bratislavy. O několik stovek metrů dál se D1 kříží se silnicí R52, po níž lze dojet do Pohořelic a pokračovat na Vídeň. "Kapacita křižovatek je v tuto chvíli hlavním omezením pro provoz," řekl Ander.
    Dálnice D1 by se měla rozšířit na tři proudy v každém směru v celé délce přes Brno. Nejdřív však právě u křižovatek.
    Radní Brna tento týden schválili balík zhruba 50 zadání na změny územního plánu. Až ho schválí zastupitelé, D1 se podle Andera z chystaných změn vyčlení a bude se posuzovat zvlášť, aby bylo možné administrativu urychlit. Jakmile bude územní plán změněn, bude moci Ředitelství silnic a dálnic žádat o územní rozhodnutí, uvedl Ander.
    Provoz na dálnici D1 se dotýká desetitisíců Brňanů, kteří nedaleko bydlí. Blízko dálnice stojí sídliště v Brně-Bohunhicích, Bosonohách a Starém Lískovci. Právě v úseku kolem Starého Lískovce umístili silničáři nedávno protihlukové bariéry. Jsou rozebíratelné, aby když se dálnice opět rozšíří, bylo zábrany možné přemístit.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
snad
09.01.08 06:14
hm, no jistě
petr
27.05.08 06:11
co takhle vlak a městská hromadná doprava
Eva Sadílková
28.05.08 07:23
zobrazit všechny komentáře