Šéfem hradeckých památkářů je bez konkurzu Jan Čiháček

Zdroj
Zdeněk Rychtera
Vložil
ČTK
08.01.2008 21:20
Hradec Králové

Hradec Králové - Ředitelem nového pracoviště Národního památkového ústavu (NPÚ) pro hradecký kraj se stal Jan Čiháček (55), který dosud pracoval jako referent na hradeckém magistrátu. Překvapivě byl jmenován bez výběrového řízení. Sice bylo začátkem října vypsáno, ale 21. prosince je ředitel NPÚ Pavel Jerie zrušil. Hradecké krajské pracoviště NPÚ vzniklo k 1. lednu rozdělením pracoviště v Pardubicích, které mělo dosud na starost oba kraje.
    Jerie dnes na tiskové konferenci ke zrušení konkurzu řekl, že nebyl schopen jmenovat komisi tak, aby se vůbec byla schopná sejít. "Byl to technický důvod," řekl Jerie. Do konkurzu se vedle Čiháčka přihlásili další tři lidé.
    Jerie řekl, že účastníkům výběrového řízení rozeslal 2. ledna dopis o  zrušení konkurzu. Kandidáti přihlášení do konkurzu ale tvrdí, že dosud o zrušení konkurzu nevěděli. Kandidátka Iva Lánská ČTK řekla, že se o odvolání výběrového řízení dozvěděla až dnes na tiskové konferenci, kde byla také přítomna. Postup NPÚ při výběru ředitele hradeckého pracovitě Lánská označila za nestandardní. "Vypadá to, že námi někdo pohrdá. Není to fér, není to správné," řekla Lánská, která zatím z pověření řídí pracoviště NPÚ v Pardubicích.
    Oficiálně byla Lánská z místa ředitelky odvolána k poslednímu prosinci, a to kvůli organizačnímu rozdělení pracoviště. Současně byla podle svých slov vedením NPÚ vyzvána, aby se do tendru na ředitele pro Pardubice či Hradec Králové přihlásila. Vybrala si konkurz na hradecké pracoviště, které sídlí v budově bývalých kasáren v Josefově u Jaroměře. Konkurz na místo ředitele v Pardubicích podle Jerieho dosud uzavřen nebyl.
    Čiháček v minulosti pracoval jako projektant Státního ústavu pro rekonstrukce památkových měst a objektů. Vedle práce referenta na odboru památkové péče magistrátu také podnikal jako projektant. Požadavek na pětiletou praxi v řídicích funkcích, stanovený v  podmínkách konkurzu, Čiháček podle svých slov nedokládal. Svou koncepci řízení pracoviště Čiháček na tiskové konferenci nepředstavil.
    Do jmenování ředitele podle některých zdrojů, které si nepřály být jmenovány, údajně zasáhl hejtman Pavel Bradík (ODS). Kraj prý nechtěl mít ve vedení pobočky člověka, který by mu dělal potíže při jeho projektu revitalizace hospitalu Kuks. Hejtman nařčení odmítl a vše označil za fámy.
    Josefovské pracoviště je spolu s  Telčí na Vysočině posledním, které NPÚ zřídil v kraji, kde zatím pobočku neměl. V uplynulých dvou letech takto vznikly nové pobočky NPÚ v Liberci pro Liberecký kraj, Kroměříži pro Zlínský kraj a Lokti pro Karlovarský kraj.
    V hradeckém kraji má NPÚ ve správě zejména zámky Ratibořice, Náchod, Hrádek u  Nechanic, Opočno, hospital Kuks a zříceninu Vízmburk. Celkem se na území kraje nachází 11 národních kulturních památek, 3470 kulturních památek a dále například čtyři městské památkové rezervace a 13 vesnických památkových zón. Zpřístupněné památky ve správě ústavu loni navštívilo 320.000 lidí. V celém kraji NPÚ zaměstnává 94 lidí, v Josefově jich je přes 30.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
pozor Jerie není Čuněk
Tomáš Butta , junior
15.01.08 11:46
zobrazit všechny komentáře