Odbory ve stavebnictví se opět nedohodly se zaměstnavateli

Vložil
ČTK
08.01.2008 21:05
Praha

Praha - Ani čtvrté kolo kolektivního vyjednávání mezi OS Stavba a Svazem podnikatelů ve stavebnictví dnes nepřineslo výsledek. "Hlavní problém je zatím v tom, že máme jiné názory na oblast délky dovolené, příplatků a mzdových tarifů," řekl ČTK předseda OS Stavba Stanislav Antoniv. Další vyjednávací kolo se má uskutečnit 17. ledna.
    Odbory požadují od počátku vyjednávání růst mezd o 7,5 procenta, Svaz podnikatelů ve stavebnictví původně nabízel pět, ale podle Antoniva svou nabídku nyní o něco zvýšil. "Ale pořád to není tolik, abychom se mohli domluvit," dodal. Šéf stavebních odborů zároveň zdůraznil, že jejich požadavek na mzdové tarify je jen minimální a že na úrovni podnikových kolektivních smluv je možné jít ještě výš.
    Odboráři žádají v odvětvové kolektivní smlouvě také týden dovolené navíc. Také v tomto bodě prý zaměstnavatelé již nepatrně ustoupili. Jednání odborů a zaměstnavatelů je letos ve stavebnictví o to složitější, že se vyjednává odvětvová kolektivní smlouva na celé tři roky.
    "Míra inflace předčila i naše prognózy. Kdybychom to věděli na podzim, doporučili bychom našim svazům, aby místo osmi žádaly minimálně o dvě procenta více," řekl pro dnešní HN předseda hlavní odborové centrály Milan Štěch. Antoniv připustil, že tento názor spolu s odhady vyšší inflace ovlivnil postoj stavebních odborů během vyjednávání. "V žádném případě nepodepíšeme nic, co by šlo pod inflaci, protože tím bychom vlastně nezajistili v době stavebního boomu ani minimálně růst reálných mezd," podotkl předseda stavebních odborů.
    Pokud se vyjednávací týmy nedohodnou ani v dalším kole, začne vyjednávání přímo mezi šéfem odborů a prezidentem Svazu podnikatelů ve stavebnictví. Tato situace podle Antoniva zatím nastala pouze dvakrát, ale vždy byla nakonec vyřešena smírně. Naposledy se v této situaci ocitlo loňské vyjednávání.
    Na úrovni jednotlivých stavebních firem bylo již mzdové vyjednávání uzavřeno například v Českomoravském cementu, kde mají mzdy růst o  sedm procent. Od nového roku budou mít zaměstnanci ve Skansce na výplatních páskách dokonce o 13,5 procenta více. Tam za vyšší nárůst ovšem může změna mzdového systému, kdy se do běžné mzdy rozpouští takzvaný čtrnáctý plat. Do konce ledna se očekává uzavření mzdového vyjednávání v Metrostavu, kde odbory požadují sedm až osm procent.
    Podle údajů Českého statistického úřadu se průměrná nominální měsíční mzda ve stavebnictví zvýšila za říjen v meziročním srovnání o 8,6 procenta na 22.922 Kč. Průměrná hodinová mzda vzrostla o 5,5 procenta na 137 korun.
0 komentářů
přidat komentář