Na Hlavním nádraží začala rekonstrukce nástupišť za miliardy

Vložil
ČTK
08.01.2008 21:00
Praha

Praha - Na pražském Hlavním nádraží dnes začala rekonstrukce prvních čtyř nástupišť za 1,6 miliardy korun. Oznámila to Anna Kodysová ze Správy železniční dopravní cesty (SŽDC), která je jako státní organizace investorem stavby. Celá akce by měla skončit letos 8. prosince; do té doby budou vlaky odjíždět ze zbylých tří peronů.
    Stavba je druhou etapou celkové obnovy kolejové cesty v okolí Hlavního nádraží, která začala před lety výstavbou mostu přes Seifertovu ulici. V rámci rekonstrukce nástupišť se pasažéři dočkají například nových informačních systémů pro slabozraké a nevidomé, eskalátorů a podchodů. Kromě toho stavbaři zvýší hranu nástupiště tak, aby se usnadnil nástup do vlaků.
    Vedle cestujících se většího pohodlí dočkají i vlaky. Dělníci opraví a nově odvodní železniční spodek, vymění koleje, pražce a také výhybky v  jižní části nádraží. Úpravy dozná i stará ocelová hala, kde budou vybudovány nové okapy, aby dovnitř již nemohlo zatékat. První čtyři nástupiště jsou na Hlavním nádraží nejstarší a cestující veřejnosti slouží již od roku 1911.
    Stavbu provede konsorcium firem Metrostav, Skanska a Stavby silnic a železnic. Rekonstrukce je naplánována tak, aby skončila zároveň se stavbou tzv. Nového železničního spojení pod vrchem Vítkovem, které má výrazně usnadnit průjezd vlaků centrem Prahy. Na financování stavby přispějí zřejmě i evropské fondy, neboť Hlavní nádraží leží na evropské železniční síti TEN-T.
0 komentářů
přidat komentář

Související články