Policie opustí na jihu Moravy mnohé zajímavé objekty na hranicích

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
07.01.2008 15:00
Brno

Brno - Jihomoravská cizinecká a pohraniční policie opustí do poloviny letošního roku polovinu ze svých 63 objektů, přičemž mnohé z nich jsou podle realitních makléřů velmi zajímavé. Část objektů vrátí policie Českým dráhám, většinu převede na Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových. K zajímavým objektům patří přechody v Lanžhotě u Břeclavi, v Mikulově, v Hatích u Znojma nebo v Sudoměřicích na Hodonínsku.

    "Všechny přechody opouštíme. V pohraničí zůstaneme jen v několika málo objektech, které ale nejsou přímo na hranici," řekl dnes ČTK mluvčí jihomoravské cizinecké a pohraniční policie Roman Pittner. Pokud by náhodou někdy byly dočasně obnoveny kontroly na někdejších hraničních přechodech, nebudou se mít policisté kam vrátit. Po dobu kontrol by patrně sídlili v mobilních buňkách.
    Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových nejprve zdarma nabídne přechody státním institucím a pak radnicím. Pokud o nemovitosti nebude zájem, bude úřad hledat další zájemce. Celnice mohou být vhodné k budování obchodních center, benzinových stanic, motorestů a dalších obdobných zařízení.
    "Asi se strhne boj o nemovitostí ležící na frekventovaných místech," uvedla realitní makléřka Lenka Růžičková.
    Nejatraktivnějším objektem je dálniční přechod Břeclav-Brodské. Leží na dálnici D2 na vjezdu do Česka a denně jím projely tisíce automobilů. Je to moderní a prostorný areál. Přechod je nejfrekventovanější trasou mezi Českem a Slovenskem.
    Zajímavý může být někdejší přejezd Mikulov-Drassenhofen na hranici s Rakouskem. Leží na frekventované trase Brno-Vídeň, která je v létě, kdy tisíce turistů vyrážejí k Jadranu, plná aut. "Zatím nevíme, jak to bude s výstavbou plánované rychlostní silnice R52, takže se teprve uvidí, zda a jak půjde přechod využít," řekl ČTK mikulovský starosta Rostislav Koštial.
    V nejlepším stavu sice není přechod Hatě-Klein Haugsdorf. Leží ale v sousedství obřího nákupního areálu a tržnice, do nichž za levnými nákupy míří Rakušané. Lze předpokládat, že někdejší celnice se časem stane součástí této nákupní zóny.
    Ke kvalitním stavbám patří přechod na slovenské hranici v Sudoměřicích. Leží na frekventované trase Hodonín-Skalica. Obdobně je na tom nedaleký přejezd ve Starém Hrozenkově.
    Po začlenění České republiky do schengenského prostoru byly ukončeny policejní kontroly na hranicích. Cizineckou policii v regionu opustilo v souvislosti se změnami asi 500 zaměstnanců. Nyní má tisíc pracovníků, kteří budou působit ve vnitrozemí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články