Na Vysočině je na prodej několik zámků, zájem o ně je různý

Zdroj
Věra Stejskalová
Vložil
ČTK
07.01.2008 14:50
Jihlava

Jihlava - V nabídce realitních kanceláří jsou i památkově chráněné budovy na Vysočině, mezi nimi několik zámků. Zájem o ně je různý. Vhodný kupec na velké a často i zchátralé areály se většinou hledá několik let. V rychlejší prodej věří obec Čáslavice na Třebíčsku, která nabízí zámek Sádek od podzimu minulého roku. Obecní úřad již jedná s několika zájemci, řekl dnes ČTK starosta Vladimír Bartes.

    Možné využití staleté památky ani částku, jakou by za ni obec mohla dostat, nechtěl starosta komentovat. "Jednání jsou teprve na začátku," zdůvodnil.
    Sádek stojí na kopci a je vidět z širokého okolí, pod ním se nachází jediný vinohrad na Vysočině. Podle pověsti hrad v tomto místě vznikl už před rokem 1200. Obec převzala budovy po druhé světové válce - posledním majitelem byl Němec, který byl s rodinou vystěhován do Rakouska. Od té doby do loňského pololetí byla v zámku základní škola, která se nyní přemístila do nově zrekonstruovaného domu v obci.
    Školákům dříve sloužil i zámek v Pohledu na Havlíčkobrodsku, který je také na prodej, a to za 40 milionů korun. Obec tak chce zaplatit svůj dluh vůči státu. Pohledští dostali před lety ze státní pokladny skoro 25 milionů korun na novou školu, ale stavbu nedokázali dokončit a dotaci musejí vrátit. Zámek vznikl na základech ženského cisterciáckého kláštera, obec jej spravuje od roku 1945.
    Několik let čeká na vhodného investora městský zámek v Jemnici na Třebíčsku. Podle loňských jednání s Česko-čínskou společností se zámecké sály měly přeměnit pro potřeby česko-čínského centra. "Jednání se ze začátku vyvíjela nadějně, ale teď se odmlčeli. Nevíme, z jakého důvodu," popsal starosta Miloslav Nevěčný.
    Město převzalo zámek na počátku 90. let od ministerstva obrany. "Je velmi obtížné hledat zájemce, jehož zájmy by byly maximálně sladěny s potřebami města," podotkl starosta.
    V nabídce realitních kanceláří je i barokní zámek v Horní Cerekvi na Pelhřimovsku, podle údajů na internetu je prodáván za 21 milionů korun. Třípodlažní budovu vlastní soukromý majitel, předtím patřila samosprávě.
    Do 90. let minulého století byly v zámku byty. "Poté, co obec v roce 1994 objekt prodala, se nájemníci vystěhovali a objekt se postupně rekonstruoval," přiblížil starosta Jaroslav Andrle. Nyní je podle něj opravena asi třetina vnitřních prostor a kromě toho fasáda a střechy, upraveno je okolí. "S majitelem jsme v kontaktu. Snaží se sehnat takového nového vlastníka, který bude splňovat také představy města," uzavřel.
    Zámek v Okrouhlici na Havlíčkobrodsku je podle nabídky na internetu k mání asi za deset milionů korun. V budově se po několik desetiletí maloval porcelán; dílna Starorolského porcelánu byla uzavřena přibližně před pěti lety a pak byl zámek prodán. O koupi tehdy uvažovala i obec, ale pro rozlehlé sály se jí nepodařilo najít využití. Zámek nyní zřejmě patří fyzické osobě.
0 komentářů
přidat komentář