Zájem o pronájem chat na zimu roste, proti létu je ale nižší

Zdroj
Marcela Fialková
Vložil
ČTK
20.11.2005 16:25
Praha

PRAHA - Zájem o pronájem chat a chalup na zimní dovolenou rok od roku roste. Proti létu je ale výrazně nižší. V anketě ČTK se na tom shodli zástupci cestovních kanceláří a odborníci na turistiku.

V zimě turisté zřejmě vyžadují větší pohodlí a chtějí mít po celodenním lyžování zajištěnou večeři v objektu případně možnost relaxace v bazénu nebo sauně, řekl obchodní ředitel CK Atis, která pronájem chat a chalup zajišťuje, Petr Krč.
Na druhou stranu lidé, kteří tráví aktivní dovolenou, jezdí často ve skupinách a pro ně je ubytování v chatách výhodnější než v hotelech, poznamenal mluvčí Čedoku Tomáš Brejcha. Pronajatá chata nebo chalupa jim totiž dává větší soukromí hlavně pro večerní posezení s přáteli.
Právě kvůli rychle rostoucímu zájmu lidí o aktivní trávení dovolené a o pobyty ve skupinách pronájem chat a chalup roste rychleji než celý trh zimních dovolených, řekl analytik cestovního ruchu Jaromír Beránek.
Cestovní kanceláře nabízejí chaty a chalupy přímo v lyžařských střediscích, ale také v místech vzdálených od sjezdovek až 20 km. Lidé však chtějí, aby byl areál z chaty dobře dostupný buď automobilem, nebo skibusem. Kromě horských chat se ale pronajímají na zimu relativně dobře také chaty a chalupy v oblastech mimo hory. Zájem o ně mají především skupiny lidí, které plánují nějakou oslavu.
Ceny ubytování v pronajatých chatách a chalupách jsou jen mírně nižší než pobyt v horské chatě nebo penzionu. Ubytování v levnější horské chatě nebo penzionu se sociálním zařízením na chodbě vyjde v sezoně minimálně na 300 korun na osobu, a skupina šesti lidí tak zaplatí za sedmidenní pobyt asi 12.600 korun včetně polopenze. Za chatu pro šest lidí dají turisté kolem 7000 až 10.000 korun. Stravování si však musejí zajistit sami.
Stejně jako v jakémkoli jiném typu ubytování je nejžádanějším termínem Silvestr. Pronájmy na Silvestra a Nový rok ještě cestovní kanceláře mají, výběr již je však omezen. Přitom ceny pronájmů jsou v silvestrovském termínu až o 50 procent vyšší než v jiných týdnech, někdy i dvojnásobné.
0 komentářů
přidat komentář