Hlávkova busta zaplní poslední místo v Pantheonu NM

Vložil
ČTK
03.01.2008 12:40
Praha

Praha - Busta architekta, stavitele a mecenáše české vědy, umění a vzdělanosti Josefa Hlávky zaplní poslední místo v Pantheonu Národního muzea. Na dnešní tiskové konferenci před zahájením jubilejního roku, ve kterém uplyne 11. března sto let od Hlávkovy smrti, to řekl historik František Šmahel, předseda organizačního výboru nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových, která je hlavním pořadatelem.
Největším přínosem mecenáše Hlávky vědě bylo podle Šmahela založení České akademie pro vědy, slovesnost a umění. Předcházely tomu velké finanční dary české univerzitě a technice. Jeden z nejbohatších českých podnikatelů rakousko-uherského mocnářství ale vydával peníze uvážlivě, nevyhazoval je zbůhdarma. "V tomto smyslu byl jako pravý zámožný člověk skrblík," uvedl historik.
Téměř osudovým krokem bylo založení nadace Nadání Josefa, Marie a Zdeňky Hlávkových v roce 1904, které v závěti odkázal veškerý svůj majetek. V témže roce byla také uvedena do provozu Hlávkova kolej, která spolu s Hlávkovým mostem připomíná mecenáše veřejnosti dodnes, i když most s ním má společné jen jméno.
Tvůrčí aktivity architekta a stavitele Hlávky obohatily kulturní dědictví národů České republiky, Rakouska i Ukrajiny. Ve Vídni postavil podle projektu Eduarda van der Nülla a Augusta Siccarda von Siccardsburga Dvorní operu. Stavěl i projektoval kostely, paláce, muzea, školy, obchodní i činžovní domy. Za své aktivity se mu dostalo mnoho poct a vyznamenání. Získal například druhou hlavní cenu za architekturu na světové výstavě v Paříži.
V Praze Josef Hlávka projektoval a postavil budovu Zemské porodnice, komplex domů ve Vodičkově ulici. Po velké povodni, kdy se v roce 1890 zřítila část Karlova mostu, prosadil jeho obnovu do původní podoby z doby Karla IV.
Nejznámější a nejrozsáhlejší Hlávkovo architektonické dílo, které sám projektoval a stavěl, je komplex staveb pro metropolitu řeckopravoslavné církve v hlavním městě západní Bukoviny Černovicích. Nyní je to sídlo jedné z desítky nejslavnějších ukrajinských univerzit.
Hlávkovo úctyhodné dílo připomene program jubilejního roku, který nabízí konference o architektuře, o financování vědy a budoucnosti nadací, cykly přednášek, slavnostní odhalení Hlávkovy busty v Národním muzeu, koncerty, workshopy, výstavy. Česká národní banka vydá stříbrnou pamětní minci.
Jubilejní rok připravila Nadace Hlávkových společně se Akademií věd ČR. Organizátoři ke spolupráci přizvali mnoho dalších institucí, například Univerzitu Karlovu, České vysoké učení technické, Národní muzeum, Národní galerii nebo Českou filharmonii. Záštitu převzal prezident Václav Klaus a Česká komise pro UNESCO. Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) zařadila datum Hlávkova úmrtí mezi letošní světová kulturní výročí.
0 komentářů
přidat komentář

Související články