Pohled na Trochu jiný Brusel nabízí výstava v Plzni

Zdroj
Eva Barborková
Vložil
ČTK
02.01.2008 20:10
Plzeň

Plzeň - Stavby proslulých architektů, ale i domy osaměle trčící z  liduprázdných ulic belgického Bruselu, jež se vzpírají běžné symetrii, fotografuje Jan Fikáček. Padesátiletý fotograf, který se zabývá rozvojem nových informačních technologií a fenomenologickou filozofií vystavuje ode dneška v  Plzni své snímky pod názvem Trochu jiný Brusel. Nechal se inspirovat esejí Jana Jařaba vydanou v roce 2005 v časopise A2. ČTK to řekla Jana Vítková z Eurocentra Plzeň, jež expozici připravilo.
    "Výstavu nabízíme těm, kdo chtějí poznat Brusel jinak než jen jako turistické centrum či město evropských institucí, bank, hotelů a mrakodrapů," uvedla Vítková. Expozice, představující belgickou metropoli jako místo mnoha tváří a vrstev, je putovní a objevit by se měla postupně i v ostatních krajských městech.
    Na snímcích Fikáček zachycuje například Stocletův palác proslulého architekta Josefa Hoffmanna nebo bývalý obchodní dům Vaucquez Victora Horty. "Většinou však nehledá ty nejokázalejší či architektonicky nejcennější z bruselských domů. Lákají ho spíše takové, z nichž vyzařuje zvláštní zasmušilost," řekl Jan Jařab. Ten se věnuje sociální politice, otázce lidských práv a ekologii v kabinetu eurokomisaře Vladimíra Špidly a svou esej publikoval pod názvem Vždyť přece magický... je Brusel.
    Na rozdíl od nejrůznějších domů a zákoutí se na Fikáčkových snímcích lidé objevují jen nahodile, většinou jako tváře z plakátů nebo odlesky skutečných postav ve výkladních skříních. "Jsou od nás vzdálení. Jako bychom se do jejich světa - do toho jejich Bruselu - mohli dostat jen nějakým tajemným nouzovým východem," dodal Jařab. Podle něj je velká část města překvapivě civilní. "Obyčejná je ale jen zdánlivě. Jednu ulici za druhou lemují domy z přelomu 19. a 20. století, z  doby největšího rozmachu města, postavené z krvavě dobytého bohatství belgického Konga," dodal.
    V Plzni bude výstava přístupná v Galerii Evropského domu na náměstí Republiky do 31. ledna.
0 komentářů
přidat komentář