Brno: Příští rok skončí opravy parku kolem Špilberku

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
20.12.2007 15:30
Brno

Brno - Po letech úprav a výsadby by v Brně měla příští rok skončit oprava parku kolem hradu Špilberk. V rozpočtu Brna na rok 2008 je na jeho rekonstrukci 15 milionů korun. Za peníze se upraví severní svah a u jihozápadního bastionu vznikne jezírko, řekl dnes ČTK náměstek primátora Martin Ander.
Místa, která zbývá upravit, jsou dnes místy zarostlá a vedou tudy staré rozpraskané asfaltové cesty. Nahradí je nové pěšiny a přibudou lavičky. Až zahradníci skončí, budou moci lidé obejít hrad dokola upraveným parkem. Špilberk je podle Andera i v evropském měřítku výjimečný. Mnohá města mají parky postavené na svazích, téměř nikde však zeleň nepokrývá celý kopec.
Do obnovy zeleně chtějí dát radní příští rok víc peněz než letos. Příspěvková organizace Veřejná zeleň města Brna letos investovala pět milionů korun, pro příští rok má jen na Špilberk 15 milionů.
Další parkové úpravy chystají městské části. Například v Brně-střed chtějí příští rok opravovat Björnesnův sad u právnické fakulty. Park má dnes zničený mobiliář a když naprší, jsou cesty rozbahněné. V projektu se počítá s investicemi za 22 milionů korun, v parku má vzniknout také vodní prvek a na rohu u fakulty nová kavárna.
Parky se budou opravovat i na sídlištích v městských částech Nový Lískovec a Bohunice. V Novém Lískovci chtějí místní zbudovat jezírko. Napájet ho má dešťová voda svedená ze střech okolních panelových domů.
0 komentářů
přidat komentář

Související články