Moravská galerie koupila soubor nábytku navrženého Jurkovičem

Vložil
ČTK
20.12.2007 00:15
Brno

Brno - Moravská galerie v Brně získala od soukromého majitele za milion korun soubor nábytku navrženého slavným slovenským architektem Dušanem Jurkovičem. Více než 60 židlí, křesel a dalších předmětů zdobilo před lety zámeček v Molitorově u Kouřimi. Část nábytku hodlá galerie v budoucnu umístit do Jurkovičovy vily v Brně-Žabovřeskách, kterou nedávno koupila a v roce 2010 ji otevře veřejnosti. ČTK to dnes řekla pracovnice galerie Hana Laudátová.
    Jurkovič v roce 1908 navrhl pro statkáře Veselého kompletní přestavbu zámečku v Molitorově včetně vybavení nábytkem. Po roce 1948 se z objektu stalo učiliště a zchátral. Nábytek se dostal do depozitáře Uměleckoprůmyslového muzea v Praze. Potomek statkáře získal předměty v restituci a nyní je prodal Moravské galerii, která se na Jurkovičovo dílo zaměřuje. Cena je podle vedení galerie přiměřená stavu a hodnotě secesního nábytku.
    Část předmětů bude třeba opravit. Restaurátoři se v první polovině příštího roku ujmou 19 kusů nábytku. První příležitost spatřit některé z Jurkovičových výtvorů lidé dostanou v únoru na výstavě Za patnáct, která představuje přírůstky ve sbírkách galerie z let 1993 až 2007. K nejzajímavějším kusům v souboru z Molitorova patří souprava křesel z jídelny, pohovka nebo servírovací stůl.
    Vilu v  Brně-Žabovřeskách projektoval Jurkovič (1868 až 1947) pro svou potřebu a krátce ji obýval. Je unikátní technickým provedením a nese charakteristický rukopis architekta, jenž s oblibou spojoval secesi a další moderní směry s lidovou tradicí. Stavbu čeká náročná rekonstrukce asi za 40 milionů korun, při které bude uvedena do původního stavu. Moravská galerie stavbu získala od soukromého vlastníka za 15 milionů korun. Chce v ní vybudovat expozici o Jurkovičovi.
    Nyní Moravská galerie čeká, zda uspěje s žádostí o příspěvek na rekonstrukci z takzvaných norských fondů. "Projekt je dobře hodnocen, konečný výsledek ale budeme znát až v únoru příštího roku," uvedla Laudátová.
0 komentářů
přidat komentář