Správní poplatky neodpovídají novému stavebnímu zákonu

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
19.12.2007 23:45
Olomouc

Brno/Praha - Novému stavebnímu zákonu, platnému již od letošního 1. ledna, neodpovídají správní poplatky, které s ním souvisí. Ministerstvo pro místní rozvoj na to v uplynulých dnech upozornil ombudsman Otakar Motejl. ČTK to dnes řekla mluvčí kanceláře veřejného ochránce práv Iva Hrazdílková. Podle Motejlova úřadu by měl být zákon o správních poplatcích novelizován, aby se podařilo napravit všechny nesrovnalosti.
    S žádostí o  novelizaci zákona se na ministerstvo obrátil i Svaz měst a obcí ČR. Odborníci připomínají, že zákon změnil některé postupy v řízeních vedených stavebním úřadem a zrušil původně užívané dělení staveb na drobné, jednoduché a ostatní.
    Ředitelka odboru stavebního řádu MMR Marcela Pavlová soudí, že sazebník správních poplatků je skutečně nutné novelizovat. MMR kvůli tomu podle ní již uskutečnilo jednání s ministerstvem financí. V praxi však problémy s vybíráním poplatků dle nového stavebního zákona nejsou, sdělila ČTK.
    Podle Hrazdílkové však v praxi dochází k obtížné a často rozporuplné interpretaci sazebníku. Například takzvaná drobná stavba, která byla zvýhodněna nižší sazbou správního poplatku, už podle nového stavebního zákona neexistuje, přesto v  sazebníku zůstává.
    Některé části sazebníku správních poplatků jsou tedy v návaznosti na stavební zákon nepoužitelné. Na druhou stranu zde chybí jasně definované skupiny nově klasifikovaných staveb se zvýhodněnou sazbou. Zákon o  správních poplatcích nezohledňuje ani některé nově zavedené úkony vykonávané na základě stavebního zákona - například oznámení záměru pro vydání územního souhlasu.
    Novelizovat zákon o správních poplatcích by mělo být podle Motejla snahou ministerstva pro místní rozvoj ve spolupráci s ministerstvem financí.
0 komentářů
přidat komentář