Kraj Vysočina rozdělil peníze z norských fondů na obnovu památek

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
18.12.2007 23:40
Jihlava

Jihlava - Zastupitelé Vysočiny dnes mezi šest úspěšných žadatelů rozdělili přes 19 milionů korun na obnovu památek. Peníze získal kraj z  takzvaných norských fondů. O dotace se v programu Kulturní dědictví Vysočiny ucházelo celkem 19 žadatelů, kteří by na své projekty potřebovali dotaci téměř 51 milionů korun. Projekty se uskuteční v letech 2007 až 2010. Maximální podpora může dosáhnout až 85 procent z uznatelných nákladů.
    Nejúspěšnějším žadatelem je Českobratrská církev evangelická, jež dostane na rekonstrukci unikátního krovu a novou střechu barokního zámku v Myslibořicích na Třebíčsku 5,3 milionu korun. V prostorách památky je umístěn Domov odpočinku ve stáří a ubytovna pro rodinné příslušníky klientů. Odložení oprav by mohlo ohrozit fungování domova.
    Téměř pět milionů korun získala římskokatolická farnost v Žirovnici na Pelhřimovsku na obnovu kostela svatého Filipa a Jakuba. Zapotřebí jsou na opravu krovu a novou střechu, ale také klempířských prvků, vitráží, fasády a konzervaci kamenných článků.
    Další peníze z norských fondů, a to 3,7 milionu korun, půjdou na první etapu opravy radnice v Telči na Jihlavsku. Původně gotický, renesančně přestavěný objekt, je jednou z dominant náměstí Zachariáše z Hradce. Nutné je statické zajištění štítů domu, výměna oken a oprava jižní fasády.
    Kanonie premonstrátů v Nové Říši na Jihlavsku se může pustit do rekonstrukce věží kostela svatého Petra a Pavla, získala na ni 3,2 miliony korun. Zaplatí z nich nové opláštění.
    Na odvodnění kostela svatého Jakuba Staršího v Černovicích na Pelhřimovsku a opravy podlah půjde z  fondů 1,2 milionu korun. Jde o pozůstatek staré románské rotundy z doby před rokem 1300, jež získala nynější podobu v 16. století.
    Radnice v  Pelhřimově pak dostane na restaurování barokního oltáře svatého Floriána v  kostele svatého Víta 917.595 korun.
0 komentářů
přidat komentář

Související články