V Brně funguje nové školící zařízení pro začínající stavebníky

Vložil
ČTK
18.12.2007 23:30
Brno

Brno - Začínající firmy ze stavebnictví budou mít do dvou let další příležitosti pro rozjezd svých inovativních projektů. Inkubátor Brno - Jih plánuje, že v roce 2009 postaví za 30 milionů další část svého centra pro osm nových společností, řekl dnes ČTK ředitel inkubátoru Petr Mandelík. Dnes v  areálu Výzkumného ústavu stavebních hmot (VÚSH) začalo fungovat školící středisko. Stálo šest milionů a část na něj přispěla Evropská unie. VÚSH od ní chce peníze i na druhou část inkubátoru.
    Na jihu Moravy je rok od roku více podnikatelů. Také proto je pro začínající firmy stále těžší se prosadit, míní zástupci VÚSH. Podle Mandelíka mohou nováčci na trhu uspět jen díky inovacím, využívání nových technologií a specializacím.
    Právě takové firmy inkubátor shání. Zatím v něm sídlí sedm společností, v lednu přibude osmá a areál bude plný. "Zájem podnikatelů je ale větší, proto inkubátor rozšíříme o  dalších 455 metrů čtverečních kancelářských ploch," uvedl Mandelík.
    Nynější nájemníci se věnují například designu či novým výrobním postupům ve stavebnictví, jedna z firem pracuje na virtuálních procházkách nemovitostmi. Kromě výhodného nájmu nebo právnické a marketingové pomoci mohou nově využívat také školící středisko. Mandelík ho ale chce nabízet i dalším společnostem. "Kromě prostředí pro vzdělávání zaměstnanců v mladých firmách vytvoří středisko ideální zázemí pro spolupráci soukromých firem, vysokých škol, vědců a investorů v České republice," plánuje Alexandra Rudyšarová z agentury CzechInvest.
    V Brně funguje ještě jeden inkubátor, sídlí tam asi 30 firem. Zařízení provozuje Jihomoravské inovační centrum (JIC), které ještě do konce roku otevře další podobné prostory. Jihomoravský kraj se chce do pěti let zařadit mezi dvacítku nejinovativnějších regionů v Evropské unii. V kraji tak mají podle představ vědců a politiků vzniknout výzkumná centra za desítky miliard korun.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Rozvoj
Struturalisimus
19.12.07 12:18
zobrazit všechny komentáře