O prohlídku dosud nepřístupné Flemmichovy vily byl zájem

Vložil
ČTK
18.12.2007 15:10
Brno


Krnov (Bruntálsko) - Lidé z Krnova si dnes přišli prohlédnout interiéry proslulé Flemmichovy vily, která zela několik let prázdnotou. Na jaře chce město v nevyužitém objektu otevřít expozici individualistické moderny a spolkový dům. Vila dosud nebyla nikdy veřejně přístupná, a proto byl o její prohlídku při Týdnu otevřených dveří velký zájem. Obyvatelé i návštěvníci Krnova si mohou architektonickou perlu města prohlédnout až do 21. prosince, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Dita Círová.
    "Hned po otevření přišli na exkurzi studenti středních škol, velký zájem měli také senioři," uvedla Círová. Vila je zatím téměř prázdná, její historie přesto láká k prohlídce.
    Dům, který je kulturní památkou, nechal na počátku 20. století postavit významný krnovský továrník Theodor Flemmich, který v ní do roku 1948 bydlel. Poté v ní město ubytovalo osm rodin a od 50. let sloužil komplex budov i se zahradou kojeneckému ústavu. Kraj v roce 2003 ústav zrušil a objekty i pozemky převedl na město s  podmínkou, že je radnice nebude využívat ke komerčním účelům.
    Ve vile postavené podle projektu proslulého vídeňského architekta Otto Prutschera se dochovala dřevem obložená vstupní hala s bohatě vyřezávaným schodištěm, vitráže s motivy zvěrokruhu, heraldickými znaky města a Slezska a část nábytku. Součástí areálu je i hospodářská budova, skleník, pozemky s okrasnou zahradou a dvě funkční kašny.
0 komentářů
přidat komentář