Niemeyer oslavil sté narozeniny v rodinném sídle v Riu


Rio de Janeiro - Slavný brazilský architekt Oscar Niemeyer v  sobotu oslavil sté narozeniny mezi přáteli, rodinou a gratulanty. Přijal je v  rezidenci, kterou v roce 1953 postavil jako rodinné sídlo v Riu de Janeiro.
    "Jsem jenom lidská bytost jako kdokoli jiný, nic zvláštního. Nevím, proč jsem vydržel tak dlouho. Člověk musí být silného přesvědčení, aby se smířil s  tím bojem, kterým je pro něj život. Život není spravedlivý a to, co ospravedlňuje náš čas, je solidarita," řekl novinářům při cigaretě a sklence šampaňského.
    Po 21 let, za brazilské vojenské diktatury, žil kvůli svým levicovým postojům v exilu, hlavně v Paříži. Sobotní večírek se konal v rodinné rezidenci Casa das Canoas na předměstí Ria. Dům obklopený bujnou vegetací stojí na vrcholku hory. Je odtud výhled na záliv a nyní slouží jako muzeum a sídlo Niemeyerovy nadace.
    Architekt, který zrealizoval přání brazilského prezidenta Juscelina Kubitscheka a řídil práce na rozsáhlém projektu výstavby nového hlavního města Brasílie, gratulanty přijímal v atriu, kde mu po boku seděla dcera Ana María a manželka Vera, s níž se oženil loni.
    V Brazílii jsou jeho narozeniny slaveny jako událost celonárodního významu. Mezi těmi, kdo přišli slavnému krajanovi blahopřát, byli politici, spisovatelé a další osobnosti. Niemeyer, který je znám tím, že kladl důraz na originální vzhled svých staveb, získal roku 1988 nejprestižnější architektonické ocenění - Pritzkerovu cenu. Mezi jeho nejznámější stavby patří vládní budovy v Brasílii nebo sídlo francouzské Komunistické strany. Podílel se také na návrzích budovy OSN v New Yorku.
    Narodil se v Riu a tam také stále pracuje. Mezi jeho nedávné práce patří kulturní centrum v Avilés, což je jeho vůbec první projekt ve Španělsku. V plánu má řídit obnovu prezidentského paláce v Brasílii.
0 komentářů
přidat komentář

Související články