Na mošnovské letiště má vést do pěti let nová železniční trať

Zdroj
Vladislav Sobol
Vložil
ČTK
18.11.2005 19:15
Brno

    OSTRAVA - Na letiště v Mošnově na Novojičínsku má vést do pěti let nová železniční trať, cestující budou mít možnost dopravit se vlakem přímo před odletovou halu. Stavba nového úseku železnice by měla začít do dvou let, vyžádá si kolem 300 milionů korun. ČTK to řekl generální ředitel Sdružení pro rozvoj Moravskoslezského kraje Miroslav Fabian.
    Dnes mají cestující s dopravou na letiště velký problém, autobusová doprava je i přes posílení linek zdlouhavá a pro mnohé nepohodlná. "Napojením letiště na druhý železniční koridor z Břeclavi do Petrovic u Karviné umožníme cestujícím z celé Moravy dopravit se ke svému letadlu mnohem rychleji bez toho, aby museli zajíždět do Ostravy," vysvětlil Fabián přínos plánované trati.
    Nová trať využije stávající trasu ze Studénky do Veřovic, z ní je třeba k letišti dobudovat tříkilometrový úsek kolejí. Počítá se i se zastávkou v nově budované průmyslové zóně nedaleko letiště.
    Na investici už je zpracovaná finanční analýza a studie proveditelnosti. "Náklady na stavbu by měly být hrazeny ze státního rozpočtu i ze zdrojů Evropské unie," řekl Fabián.
    Moravskoslezský kraj chce zároveň urychlit modernizaci takzvaného třetího železničního koridoru z Karvinska až ke státní hranici ke Slovenskem, která měla být podle původních plánů hotova v roce 2010. Podle aktuálních údajů ale hrozí zpoždění stavby. "Požadujeme, aby díky očekávaným investicím například firmy Hyundai dostal koridor přednost a byl dokončen nejpozději v původním termínu," řekl Fabián. Vybudování koridoru na území kraje bude stát téměř 14 miliard korun.
    Letiště Mošnov, po pražské Ruzyni druhé největší v Česku, převzal Moravskoslezský kraj v polovině roku 2004. Kraj chce letiště modernizovat, za přibližně 150 milionů korun staví novou odletovou halu, která zvýší kapacitu letiště i komfort cestujících. Třetinu nákladů na halu zaplatí Evropská unie. Letiště pak bude připraveno na odbavení 600.000 cestujících ročně, loni odbavilo 220.000 lidí.
    Z Mošnova odlétají pravidelné linky do Prahy a do Vídně, lety do Mnichova byla před dvěma týdny pro malou obsazenost přerušeny.
0 komentářů
přidat komentář