Nejstarší brněnská nemocnice má nový pavilon akutní medicíny

Vložil
ČTK
18.11.2005 19:30
Brno

BRNO - Brněnská Nemocnice Milosrdných bratří dnes zahájila provoz v novém pavilonu akutní medicíny. Jsou v něm umístěny jednotky intenzivní péče a resuscitace, chirurgické a gynekologické operační sály i centrální sterilizační jednotka. Pavilon je pro existenci nemocnice klíčový, bez modernizace by již ústav neobhájil svou existenci, řekl ČTK jeho ředitel Daniel Rychnovský.
Nemocnice Milosrdných bratří je nejstarší nemocnicí v Brně, pochází z roku 1747. Poslední komplexní dostavba ústavu se uskutečnila před 70 lety. Historická budova nemocnice již přestávala vyhovovat současným hygienickým standardům a potřebám moderní medicíny.
Nový pavilon stojí v těsném sousedství původních nemocničních budov, s nimiž je propojen bezbariérovými chodbami a mosty. Zcela bezbariérový je nově i vstup do nemocnice. Zatímco dvě nadzemní podlaží slouží medicínským potřebám, střešní části objektu mají podobu terasy se zahradní úpravou a nechybí ani malá restaurace.
Stavba pavilonu začala před třemi lety a spolu s technickým vybavením přišla na 453 milionů korun. Většinu sumy zaplatilo město, 137 miliony přispěl stát. Příští rok se podle ředitele začne s postupnou rekonstrukcí zbývajících nemocničních objektů.
Nemocnice Milosrdných bratří je městskou příspěvkovou organizací. Loni v ní bylo hospitalizováno 12.500 lidí, ambulance pak přijaly 98.500 pacientů.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
autoři jsou...
Petr Šmídek
18.11.05 07:13
zobrazit všechny komentáře