Výstava v Jihočeském muzeu představí slavné vily kraje

Vložil
ČTK
13.12.2007 09:10
České Budějovice


České Budějovice - Slavné vily Jihočeského kraje představí od čtvrtka výstava v Jihočeském muzeu v Českých Budějovicích. Expozice, díky níž autoři objevili i dosud neznámá díla proslulých architektů, potrvá do 6. ledna. Padesátku nejvýznamnějších rodinných staveb českých i zahraničních architektů na jihu Čech mohou lidé poznat i prostřednictvím stejnojmenné knihy.
"Když se řekne jižní Čechy, tak si představíme krásnou krajinu a potom památky od gotiky po novogotiku. Ale že bychom si jižní Čechy spojovali s moderní architekturou, to se zatím nedělo," řekl dnes novinářům jeden z autorů výstavy Rostislav Švácha. Sám si původně dokázal vybavit jen šest významných vil na jihu Čech. Společně se svými kolegy Evou Erbanovou a Milanem Šilhanem pak téměř detektivní prací dokázali vybrat 50 velice významných vil z 19. a 20. století. Jako první ale nečekaně do expozice zařadili i renesanční zámek Kratochvíle.
"Největším objevem byla v Písku Raabova vila od slavného slovenského architekta Dušana Jurkoviče. O Jurkovičovi vyšly počátkem 90. let dvě velké monografie na Slovensku a Raabova vila není ani v jedné vůbec zmíněna. To také ukazuje, jak je to velký objev," podotkl Švácha. Zdůraznil, že kniha je vlastně první ucelenou publikací o moderní architektuře v jižních Čechách. Kniha Slavné vily Jihočeského kraje se nevěnuje jen architektům, ale také lidem, kteří si nechali působivé vily zbudovat.
Výstava a kniha zahrnují celkem 21 míst v jižních Čechách. Největší množství důležitých staveb - celkem 18 - vytvořili architekti v Českých Budějovicích. Čtyřmi významnými vilami se mohou pochlubit shodně Tábor a Písek, tři stojí v Jindřichově Hradci a Plané nad Lužnicí a dvě v Českém Krumlově. Autoři proto chtějí výstavu jako putovní představit i v dalších městech kraje. "V současné době podnikatelské baroko naprosto převažuje, ale i v jižních Čechách už je pár kvalitních realizací, které představujeme v poslední části," podotkl další z autorů Milan Šilhan.
Umělecká agentura Foibos chce vydat knihu o 50 slavných vilách z každého kraje. Dosud vyšly materiály o vilách v Praze, Brně a Olomouckém kraji. "V roce 2009 chceme udělat souhrnnou výstavu Slavné vily Čech, Moravy a Slezka," řekl místopředseda agentury Oldřich Janota.
0 komentářů
přidat komentář

Související články