EU Česku prodloužila výjimku na DPH u bytů, vláda jí nevyužije

Zdroj
Michal Půr
Vložil
ČTK
04.12.2007 19:05
Belgie

Brusel

Brusel - Evropská unie dnes prodloužila Česku až do roku 2010 výjimku na uplatňování snížené sazby DPH u bydlení. Česká vláda jí nicméně nevyužije, informoval ČTK důvěryhodný zdroj. Platí tak stejná pravidla jako by výjimka na konci letošního roku vypršela, což zdraží od příštího roku byty s velkou výměrou. Do snížené sazby DPH, která však v souvislosti se schválenou vládní reformou vzroste od ledna 2008 z pěti procent na devět, bude nadále spadat takzvané sociální bydlení. Do této definice se vejde většina bytů i domů v Česku.
    "Česká republika přijala v letošním roce definitivní řešení v podobě mimořádně výhodné definice sociálního bydlení, které umožňuje ponechat ve snížení sazbě DPH rodinné domy s plochou do 350 m² a bytů s plochou do 120 m². Je mnohem výhodnější ponechat v právním řádu toto definitivní řešení, které je výhodné pro více než 90 procent obyvatel, než využít prodloužení výjimky, urychleně měnit legislativu a za dva roky opět velmi obtížně hledat definitivní řešení," řekl ČTK ministr financí Miroslav Kalousek.
    S podstatným nárůstem cen tak musí počítat lidé, kteří si chtějí po 1. lednu 2008 pořídit byt s plochou větší než 120 metrů čtverečních či dům s plochou větší než 350 metrů čtverečních. Takto definované bydlení se totiž nevejde do kategorie "sociální" a bude na něj uplatňována klasická 19procentní sazba DPH. Dům v  hodnotě deseti milionů korun s plochou větší než 350 metrů čtverečních tak zdraží v přepočtu o 1,4 milionu korun.
    Developeři dlouho neměli jasno, do jaké sazby DPH bude spadat nový bytový dům, kde třeba jen jeden byt bude větší než 120 metrů čtverečních. Podle dnešního sdělení mluvčího ministerstva financí Ondřeje Jakoba však takový dům spadá do základní 19procentní DPH. Když se prodává takovýto dům jako celek, musí se podle něho využít základní sazba DPH. Ale pokud prodává developer jednotlivé byty, jako ve většině případů, tak může na ty splňující definici sociálního bydlení uplatnit sníženou sazbu DPH.
    Pokud by vláda chtěla výjimku pro sníženou sazbu u DPH využít, znamenalo by to, že musí parlament narychlo odhlasovat změnu ve vládním reformním balíčku. V něm je totiž zahrnuta i platnost definice sociálního bydlení od 1. ledna 2008. Poslanci by tak datum platnosti museli posunout o tři roky, což se nestane.
    Evropská komise nemá s českou definicí sociálního bydlení žádný problém, řekl ČTK zdroj. V minulosti se přitom v médiích objevily informace, že sociální bydlení "po Česku" se Bruselu příliš nelíbí.
    Podle Radima Koliby z  realitní kanceláře Hot Reality tvoří byty do 120 metrů čtverečních až 95 procent nabídky developerů. Podobný poměr odhaduje také u rodinných domů. "Podle našich odhadů se do této kategorie vejde 70 procent nemovitostí," dodal Petr Illetško z  realitní kanceláře AAAByty. Vladimír Toman z firmy Orco odhaduje podíl sociálního bydlení až na 90 procent všech nemovitostí na trhu. Zhruba stejný podíl této kategorie má v nabídce nových bytů společnost Skanska, sdělil její mluvčí Ondřej Šuch.
    "Byty a domy prodáváme za cenu bez DPH a připočítáváme DPH v aktuální výši, takže od 1. ledna 2008 budeme nabízet byty s  novou sazbou DPH. Jinými slovy, cena, za kterou nabízíme byt my, je stále stejná, sazbu daně mění stát," řekl dnes Šuch. Také podle Tomana cena včetně DPH bude logicky vyšší, neboť "zvýšení daně není možno kompenzovat snížením ceny bez DPH."
    "Developeři budou muset tyto náklady buď rozložit do celkových nákladů na projekt nebo budou budovat větší počet menších jednotek a připraví je koncovému investorovi k možnému spojení. Dorovnání daně bude potom na koncovém zákazníkovi," reagoval René Hradecký z Bonafide Communications.
    "Lodžie nebo balkón do užitkové plochy bytů nespadá, ale spadá do ní například sklep. Ale spíš je to otázka na právníky," upřesnil Jakub Sedmihradský z realitní společnosti Lexxus.
0 komentářů
přidat komentář