Vodárenská věž, dominanta Plzně, dnes slaví sté narozeniny

Zdroj
Václav Prokš
Vložil
ČTK
03.12.2007 16:45
Plzeň

Plzeň - Padesátimetrová vodárenská věž plzeňského pivovaru, která se objevuje na většině fotografií Plzně, slaví dnes sté výročí. Objekt ve stylu holandských větrných mlýnů, jehož stavbou pivovar reagoval na rostoucí oblibu piva Pilsner Urquell ve světě, bude dnes historicky poprvé celý slavnostně nasvícen 3000 žárovkami propojenými dvěma kilometry kabelů. Rozsvícená věž bude vidět až do konce února z celé Plzně. ČTK to řekl mluvčí Prazdroje Jiří Mareček.
    Vodárenská věž zásobovala vodou pivovar po většinu 20. století. Na jeho začátku prudce rostl zájem o plzeňské pivo a bylo nutné zajistit pivovaru dostatečné množství vody. "Tehdejší šéfinženýr závodu František Spalek stavbu projektoval. Cestoval po německých průmyslových závodech, kde hledal inspiraci," uvedl mluvčí. Jako místo stavby byl zvolen nejvýše položený bod v areálu pivovaru, bývalý plzeňský popravčí vrch, kde kdysi skončil svou životní cestu i Jan Sladký-Kozina. Stavba začala v roce 1901.
    "Návštěvníci mohou vstoupit do věže a prohlédnout si architektonickou památku zevnitř," řekla manažerka turistiky a historického dědictví Prazdroje Jindřiška Eliášková.
    Pivovar využíval věž nepřetržitě až do listopadu 2005. V letech 1960 až 1963 a 1987 až 1991 byla rekonstruována. Z vrcholu věže shlíží na pivovar korouhev v podobě sochy pivního boha Gambrina. V kopuli jsou dvě nádrže. Větší s objemem 5530 hektolitrů je určena na varnou vodu přiváděnou z podzemních vrtů sousední městské části Roudná, menší má objem 2540 hl a využívala se pro říční užitkovou vodu. Dříve stačilo toto množství vody na uvaření 700 hl piva. Na konci roku 2005, kdy se věž zavírala, bylo možné díky výrobním úsporám vařit z vody až trojnásobný objem.
    Věž plzeňského pivovaru se minulý měsíc objevila také na poštovní známce. V edici Technické památky byla vytištěna známka v hodnotě 18 korun s rytinou od Jana Kavana a Václava Fajta.
2 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Větrné mlýny?
Karel Svoboda
03.12.07 06:20
Maják!
Fiala
04.12.07 09:38
zobrazit všechny komentáře