Praha sundala lešení z Husova pomníku, možná porušila smlouvu

Zdroj
Michal Burian
Vložil
ČTK
01.12.2007 13:40
Praha

Praha - Z Husova pomníku na pražském Staroměstském náměstí dnes zmizelo lešení s reklamní plachtou. Práce na obnově sousoší pro letošní rok skončily. Je zbytečné, aby lešení rušilo vánoční atmosféru na náměstí, na němž o  víkendu začínají tradiční trhy, informoval ČTK magistrát.
    Z reklamy se však hradí restaurátorské práce. Je možné, že odstraněním lešení byla porušena smlouva s agenturou Qeep, s níž má městská galerie na obnovu některých plastik smlouvu. Firma podle předsedy představenstva Pavla Rejchrta nechá věc posoudit právníky. Potom se rozhodne, jak bude postupovat.
    "Nedostali jsme žádné rozhodnutí. Nevíme, na základě čeho magistrát jedná," řekl ČTK Rejchrt. Město nakládá s cizím majetkem, upozornil. Lešení prý nenechala odstranit galerie, ale magistrát. Proto není jasné, zda byla smlouva porušena, nebo ne.
    Odborníci od jara dokumentovali stav pomníku. Zjistilo se, že není v  dobrém stavu. Restaurátoři dospěli k tomu, že ocelové šrouby, kterými je spojen, jsou u konce životnosti. Narušena je také statika podstavce. Tyto práce už skončily.
    "Lešení je nyní zbytečné a je možné ho odstranit. Nehrozí žádné nebezpečí, že by byl pomník poškozen nebo narušen, je zakonzervován a zabezpečen," citoval magistrát pověřenou ředitelku galerie Petru Hoftichovou.
    Radní Milan Richter (ODS) už dříve uvedl, že smlouva s firmou Qeep je pro město nevýhodná a navíc nevypověditelná. Nelíbila se mu údajně dlouhá doba opravy sousoší i to, že výběr restaurátora je v režii agentury. Smlouva s firmou byla jedním z důvodů, proč byl z vedení galerie odvolán Karel Srp. "Budeme ji posuzovat i u dalších plastik, jejichž opravu se dřívější vedení galerie pokusilo takto, pomocí reklamy, velmi nešťastně a pro město nevýhodně financovat, řekl dnes Richter.
    Podle informací ČTK magistrát našel způsob, jak lešení navzdory smlouvě odstranit. Firma údajně nemá povolený takzvaný zábor prostranství, aby tam mohlo stát. Smlouva však umožňuje firmě žalovat město pro ušlý zisk. Příští rok se lešení kolem sousoší opět postaví a asi na něm bude i propagace. Není ale zatím známo, kdo a za jakých podmínek na lešení reklamu dá.
    Současné kroky nebudou mít na opravu pomníku žádný vliv, ujistil primátor Pavel Bém (ODS). "Po vyhodnocení všech průzkumných prací a veškeré dostupné dokumentace budou práce pokračovat a Praha je připravena na ně vyčlenit dostatečné prostředky ze svého rozpočtu," sdělil primátor. Náklady na restaurátorské práce se dříve odhadovaly na 10,5 milionu korun.
    Šalounovo dílo bylo odhaleno na náměstí v roce 1915. Socha svým pojetím vytvářela soulad s vysokým mariánským sloupem, který už ale na náměstí není. Po vzniku samostatného Československa lidé vedení bohémem Frantou Sauerem sloup jako údajný symbol Habsburků zničili.
0 komentářů
přidat komentář

Související články