Barokní špýchar v Chanovicích se dočkal obnovy fasády

Zdroj
Lada Pešková
Vložil
ČTK
01.12.2007 13:35
Praha

Chanovice (Klatovsko) - Kompletní obnovy původní fasády se dočkal rozsáhlý barokní špýchar v Chanovicích na Klatovsku. Téměř tříletá restaurátorská oprava fasád třípatrového objektu přišla na 3,5 milionu korun. Plzeňský kraj hradil 2,4 milionu korun, 600.000 korun přispělo ministerstvo kultury a 500.000 korun Vlastivědné muzeum Dr. Hostaše v Klatovech, které stavbu využívá, řekl dnes ČTK ředitel muzea Luboš Smolík.
    Špýchar založil jako sklad na obilí v roce 1740 tehdejší majitel panství Ferdinand Chanovský. Na rozdíl od jiných špýcharů té doby, které se v západních Čechách dochovaly, chanovický vyniká nejen velikostí, ale také členitou a zdobenou fasádou. Stavba je 40 metrů dlouhá a 15 metrů široká, zhruba 15 metrů měří i na výšku.
    "Téměř po celou dobu historie nebyl stavebně udržován," řekl Smolík. Jediných zásadnějších oprav se stavba dočkala na začátku 90. let 20. století, kdy nechalo klatovské muzeum za přibližně milion korun opravit střechu, a nyní, kdy se obnovila bílo-šedo-červená fasáda.
    Muzeum objekt využívá jako depozitář pro své rozsáhlé sbírky hospodářského a zemědělského nářadí a potřeb pro domácnost. Vnitřní dřevěné konstrukce stavby podle Smolíka nevyžadují žádné větší opravy.
    Kromě špýcharu patří muzeu v Chanovicích také jediný skanzen lidové architektury v Plzeňském kraji a jeden z nejmladších skanzenů v  republice. Vzniká zhruba od roku 1994, na jeho tvorbě se kromě muzea podílela postupně víc než tisícovka dobrovolníků, hlavně studentů. Ve skanzenu je kolem 15 objektů - od drobných křížků po rozsáhlé stodoly a sýpky a dvě obytná stavení. Nadšenci a milovníci historie je rozebrali a přenesli z různých koutů podhůří Šumavy. Usedlosti jsou staré kolem 200 let.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Chybné foto
Tomáš
03.01.09 12:39
zobrazit všechny komentáře