Kiplingův rodný dům v Bombaji bude přeměněn v muzeum

Vložil
ČTK
01.12.2007 13:15
Praha

Bombaj (Indie) - Rodný dům prvního anglického nositele Nobelovy ceny Rudyarda Kiplinga v indické Bombaji bude přeměněn v muzeum. Podle serveru BBC News to oznámila vláda státu Maháráštra, jehož je Bombaj hlavním městem. Indické úřady slibují, že projekt by měl být dokončen do roku 2009.
    Dvoupatrové sídlo autora Knihy džunglí, postavené před více než 100 lety ze dřeva a z kamene v typickém koloniálním stylu, podle expertů překvapivě zub času příliš nepoznamenal.
    Zatím ovšem kolemjdoucí upozorňuje na místo Kiplingova narození, nacházející se uprostřed krásně zelené zahrady v komplexu akademie výtvarných umění v srdci Bombaje, pouze busta na verandě a blednoucí písmena a čísla odkazující na datum narození slavného spisovatele a básníka - 30. prosince 1865.
    V tomto roce také Kiplingův otec začal na zmíněné škole kariéru děkana. Architektonické návrhy (Johna) Lockwooda Kiplinga rovněž významně přispěly k utváření ducha Bombaje 19. století; vyniká mezi nimi především projekt železničního nádraží Victoria Terminus.
    Podle Vikase Dilavárího, který učí na akademii architekturu, se u domu často zastavují zahraniční turisté. Jim především by mělo zanedlouho sloužit muzeum, které vystaví v jedné z místností různé předměty, jež patřily laureátovi Nobelovy ceny za rok 1907, Kiplingovy články ze sbírek školy, stejně jako obrazy z poloviny 19. století. K muzeu bude patřit i kavárna a knihovna.
    "Chceme vzdát hold tomuto velkému spisovateli, který se narodil v Bombaji," vysvětluje Dilavárí o chystané přeměně domu, který ještě donedávna sloužil jako děkanovo sídlo a po sedmi letech, kdy zel prázdnotou, potřebuje naléhavé opravy.
    Kipling strávil v domě pouze prvních šest let svého života, poté ho otec poslal do školy do Anglie. Do Indie se spisovatel později vrátil, ale zamířil do Láhauru.
0 komentářů
přidat komentář