Výstava o barokním architektovi Fischerovi z Erlachu

Zdroj
Šárka Mrázová
Vložil
ČTK
30.11.2007 10:50
Plzeň

Johann Bernhard Fischer z Erlachu

Praha - Výstava s názvem Clam-Gallasův palác a Johann Bernhard Fischer z Erlachu se v pátek otevře veřejnosti v pražském Clam-Gallasově paláci a potrvá do 27. ledna. Poprvé v české historii mapuje uměleckou výzdobu, dějiny budovy a osobnost významného barokního architekta Fischera z Erlachu i šlechtický rod Gallasů a Clam-Gallasů. V expozici jsou vystaveny i nově objevené Fischerovy originální plány a kresby, řekl na dnešní tiskové konferenci kurátor výstavy Martin Krummholz z Archivu hlavního města Prahy.
"Plány jsem před rokem objevil zamčené v těžko přístupné skříni a byly zde jistě několik desítek let. Mezi nimi jsou i čtyři velké formáty návrhů reprezentačních prostor a schodiště," uvedl Krummholz. Podle něho jsou pro odborníky nedocenitelnými materiály, které dokumentují stavební historii paláce a činnost architekta.
Návštěvníci významné barokní pražské stavby se budou ve čtyřech tematických částech moci seznámit s více než 300 exponáty, které pocházejí z Česka i zahraničí a většina z nich dosud nebyla vystavena. Jedná se o archiválie, podobizny, osobní předměty šlechtické rodiny, skulptury i notový materiál. Autoři přitom využili autentického prostředí budovy s rozsáhlou barokní vnější a vnitřní výzdobou. Pozornost věnovali i kulturnímu životu v paláci na přelomu 18. a 19. století, kdy zde působilo šlechtické divadlo.
"Výstava o paláci, který patří mezi nejzajímavější stavby středoevropského baroka, nemá obdobu ani v sousedních zemích. Zájem o budovu stál v Česku vždy na okraji a osudy Gallasů a Clam-Gallasů se hlouběji u nás zatím nikdo nezabýval," upozornil Krummholz. Podle něho Fischer v Německu a Rakousku ovlivnil výklad barokního umění.
Architekt vrcholného baroka Fischer z Erlachu působil v celé střední Evropě a u vídeňského dvora. Je mimo jiné autorem kostela v Salcburku, letního paláce v Schönbrunnu či vídeňského Schwarzenberského a Zimního paláce.
Na expozici jsou vystaveny i archiválie generála a hraběte Jana Matyáše Gallase, který se účastnil třicetileté války a byl jedním z osnovatelů vraždy Albrechta z Valdštejna. "Jde v podstatě o doprovodnou přehlídku k Valdštejnově výstavě," dodal Krummholz.
0 komentářů
přidat komentář

Související články