Právníci budou řešit regulérnost soutěže na novou Národní knihovnu

Vložil
ČTK
28.11.2007 23:10
Praha

Praha - Členové pracovního týmu Národní knihovna dnes zadali odborné skupině právníků další dotazy související se zamýšlenou výstavbou nové budovy podle studie Jana Kaplického. Primátor Pavel Bém (ODS) po jednání novinářům řekl, že se také budou dělat zpřesňující vizualizace stavby knihovny, pro níž byly původně vybrány pozemky na Letné.
    "Otázky v zásadě míří na to, zda soutěž byla regulérní, zda měli všichni stejné podmínky, zda došlo, nebo nedošlo k nějakému pochybení, zda podmínky byly splněny, nebo nebyly, a co to znamená ve vztahu k běžným soutěžím, které se vyhlašují podle českého práva," uvedl primátor.
    Ředitel Národní knihovny Vlastimil Ježek podotkl, že dnešní jednání bylo hodně technické. Nové otázky pro právníky označil za nejdůležitější výstup. Další jednání pracovního týmu se uskuteční 20. prosince, sdělil Ježek. Už dříve uvedl, že záležitost kolem knihovny by měla být vyřešena do Vánoc.
    Autor studie Kaplický pouze podotkl, že na dnešním jednání nenastaly žádné závažné změny. Odkázal na čtvrteční jednání pražských zastupitelů, na kterém jim plán představí. Podle Béma bude hovořit asi 20 minut, následovat bude diskuse.
    Kaplického studie vzbudila debaty hned potom, co byly vyhlášeny výsledky mezinárodní architektonické soutěže na novou budovu. Ukázalo se, že výstavba knihovny na Letné nemá u řady městských zastupitelů podporu.
    Řeší se právní, památkářské a architektonické hledisko stavby. Právníci už se mimo jiné shodli, že knihovna může stát i jinde v Praze než na původně vybraném místě. Podmínkou je, že s přesunem bude autor souhlasit. Nové vizualizace si vyžádala skupina památkářů. Architekti zatím údajně uvedli, že těžiště otázek, jež je třeba řešit, je v právní rovině.
    Primátor Pavel Bém (ODS) už dříve sdělil, že je nutné zabývat se pěti tématy. Jsou to památkářské hledisko, pozemky, územní plán, dodržení pravidel soutěže a financování výstavby.
0 komentářů
přidat komentář