Dům Wilson se v brněnské Masarykově čtvrti možná nepostaví

Zdroj
Lucie Kučerová
Vložil
ČTK
28.11.2007 23:00
Brno


Brno - V centru brněnské Masarykovy čtvrti se možná nebude stavět bytový a nákupní dům, proti jehož vybudování se v petici vyjádřilo 1700 místních lidí. Jejich stížnosti však přišly až poté, co městská část Brno-střed podepsala smlouvy s investorem. Dnes radní městské části jedno ze svých dřívějších rozhodnutí zrušili, řekl dnes ČTK starosta Michal Bortel (ČSSD).
    Radní vzali zpět usnesení z loňska, že se pozemek v Lerchově ulici pronajímá na 15 let společnosti Wilson Properity. Právě ta chtěla několikapatrovou budovu v jádru vilové čtvrti stavět. "Je to vstřícný krok vůči vedení Brna," řekl Bortel. Brno získalo pozemky bezplatně od armády, ovšem za podmínky, že budou využity nekomerčně. Projekt investora takový nebyl, kritizovali obyvatelé čtvrti i opozice.
    Jestli rozhodnutí rady městské části znamená, že se dům nebude stavět, nedokázal Bortel říct. Náměstek brněnského primátora Oliver Pospíšil, který má majetek ve městě na starosti, si však myslí, že podobné rozhodnutí k tomu může směřovat. "Mění se vše, vrací se to vše do bodu nula. Jsme téměř nad nepopsaným papírem, a to si myslím, že je dobře," řekl dnes ČTK.
    Věcí se nyní budou zabývat právníci. Budou muset mimo jiné vyřešit, jak se spolu městská část a firma Wilson Properity vypořádají. V podepsaných smlouvách bylo mimo jiné uvedeno, že v případě krachu investice má společnost nárok na proplacení zbytečně vynaložených nákladů. Mohla by je vyčíslit až na deset milionů korun.
    Brno také bude pokračovat v  jednáních s armádou. Chce mimo jiné přepsat vágní formulaci, že pozemek bezplatně převedený na Brno nesmí být využit komerčně. Podle Pospíšila si místní lidé na místě přáli například ordinace lékařů, i pronájem ordinací by však mohl být považován za komerci, uvedl. Osobně se prý domnívá, že nyní také může začít veřejná debata jak pozemky v Lerchově ulici využít.
    "Jako Strana zelených na Brně-střed i občanské sdružení Masarykova čtvrť se zapojíme do diskuse," řekl dnes ČTK zastupitel Svatopluk Bartík. Dnešní rozhodnutí radních si vysvětluje tak, že politici podlehli tlaku. Případem se podle něj na podnět zelených zabývá policie, právníci magistrátu a nyní i Úřad na ochranu hospodářské soutěže.
0 komentářů
přidat komentář

Související články