Britská vláda chce rozšířit letiště Heathrow v Londýně

Zdroj
Jiří Majstr
Vložil
ČTK
22.11.2007 15:35
Velká Británie

Londýn

Londýn - Britská ministryně Ruth Kellyová dnes oznámila plány rozšířit hlavní londýnské letiště Heathrow o třetí přistávací dráhu a patrně i šestou budovu terminálu. To by mělo zvýšit kapacitu letiště z nynějších 480.000 letů za rok na 700.000.
Vládní plány určitě narazí na odpor ekologických organizací, které chtějí leteckou dopravu v ostrovním království spíše omezovat, a na odpor obyvatel okolí letiště, kteří zatím vždy byli proti všem plánům na rozšíření.
Heathrow otevře na jaře příštího roku svůj pátý terminál. Toto největší evropské letiště se snaží udržet své vedoucí postavení, ale podle dnešních slov Ruth Kellyové operuje nyní prakticky na sto procent kapacity, což znamená, že jakýkoli problém přináší okamžitě potíže pro velké množství cestujících.
Přitom britská ekonomika podle ní letiště nutně potřebuje nejen jako zdroj skoro 200.000 pracovních míst, ale především jako jeden z motorů mezinárodního obchodu. "Pokud se nic nestane, Heathrow začne přicházet o svou pověst letiště světové třídy, lidé přijdou o práci a hospodářství bude trpět," uvedla ministryně v písemné informaci pro parlament.
Cena celého projektu se nyní odhaduje na asi devět miliard liber (kolem 360 miliard korun), ale podle společnosti BAA, která letiště spravuje, by mělo ekonomice přinést zhruba stejný obnos každý rok. Veřejné konzultace začnou příští rok a před jeho koncem by také mělo být přijato konečné rozhodnutí o stavbě.
Londýn kromě Heathrow obsluhují ještě čtyři menší letiště - Gatwick, Stansted, City Airport a Luton.
0 komentářů
přidat komentář