Projektil změní vzhled centrálního Mírového náměstí v Kadani

Vložil
ČTK
21.11.2007 11:10
Praha

Kadaň (Chomutovsko) - Podoba kadaňského centrálního Mírového náměstí se změní, s návrhy projektových kanceláří se už seznámila veřejnost. Studie představily dva nejúspěšnější týmy v architektonické soutěži, s nimiž má město z minulosti dobré zkušenosti při sanaci památek. Studie jsou podobné, radní se přiklonili k řešení ateliéru Projektil, řekl dnes ČTK starosta Jiří Kulhánek (ODS).
    "Návrh ateliéru sdružujícího čtyři mladé architekty se nám zdá koncepčnější, nenásilně navazuje na přilehlé ulice. I když se počítá s  větší plochou pro pohyb chodců po náměstí, parkovacích míst pro automobily neubude. Při různých akcích bude navíc možné jejich počet ještě dočasně zvýšit," uvedl Kulhánek.
    Novou atrakcí náměstí bude kašna, sjednocenou podobu získají lavičky, osvětlení, dláždění, odpadkové koše či nádoby na květiny. Za každou ze studií město zaplatilo 300.000 korun, podle Kulhánka je bylo nutné projednat s památkáři. Úpravy náměstí a jeho okolí totiž přímo zasáhnou do centra městské památkové zóny.
    Financovat rekonstrukci náměstí, jejímž cílem je oživit centrální plochu města, přilákat místní i turisty a nabídnout jim vedle historických památek další přitažlivou lokalitu, chce radnice z dotací Evropské unie. "S úpravami náměstí nechceme spěchat. Prioritou jsou nyní regenerace panelových sídlišť a chodníků," doplnil Kulhánek.
    Mírového náměstí by se mělo i přejmenovat. Záměrem radních je věnovat centrální městskou plochu Karlu IV., jenž Kadani udělil v roce 1367 titul královské město a další důležitá privilegia. Větší část obyvatel se podle starosty změně názvu nebrání, přejmenování chce radnice spojit právě s plánovanou rekonstrukcí náměstí.
0 komentářů
přidat komentář