Berlínská čtvrť nesouhlasí s meditačním centrem režiséra Lynche

Vložil
ČTK
16.11.2007 19:30
Německo

Berlín

Berlín - Známý americký režisér David Lynch plánuje v Berlíně vybudovat spirituální centrum, kde by se vyučovala transcendentální meditace, jíž je vášnivý propagátor. Představitelům berlínské městské části Grunewald, kde má tato duchovní univerzita stát, se však záměr výstředního filmové tvůrce příliš nelíbí. Podle agentury Reuters dnes naznačili, že mu potřebná povolení nejspíš neudělí.

    Lynch navštívil německou metropoli tento týden, aby představil svůj projekt spirituální školy, která bude napojená na podobná centra po celé Evropě. Hodlá pro ni zakoupit pozemky na vrchu Teufelsberg, kde za studené války stála odposlouchávací stanice americké armády. Podle dnešního vydání berlínského listu Der Tagesspiegel měla být kupní smlouva podepsána do konce února příštího roku.
    Představitelé Grunewaldu ale dnes namítli, že plány tvůrce filmů jako Mazací hlava nebo Twin Peaks nezapadají do územní koncepce této městské části, ležící na západě Berlína. Podle dřívějších záměrů má totiž na místě uvažovaného centra vyrůst les.
    Starostka čtvrti Monika Thiemenová podle Reuters uvedla, že je nepravděpodobné, že by Lynch dostal povolení ke stavbě na Teufelsbergu. Stejně se vyjádřil i její zástupce Klaus-Dieter Gröhler.
    Odborník na sekty německé evangelické církve Thomas Gandow navíc upozornil, že transcendentální meditace může být pro některé lidi velmi nebezpečná, neboť si částečně vynucuje podřízení myšlení členů skupiny.
0 komentářů
přidat komentář