Rekonstrukce fasády ND začne v roce 2009, střecha se už opravuje

Zdroj
Jiří Borovička
Vložil
ČTK
15.11.2007 17:30
Praha

Praha - Rekonstrukce fasády Národního divadla v Praze (ND) začne podle jeho ředitele Ondřeje Černého v roce 2009, potrvá tři roky a přijde na 160 milionů korun. Už v těchto dnech začala první fáze rekonstrukce, která zahrnuje opravy střešní krytiny, oplechování a odtokových žlabů, restaurování litinového zábradlí, takzvané zlaté korunky historické budovy, a sousoší trig, což přijde na 18 milionů korun.

    "Předpokládáme, že (s první fází oprav) skončíme do poloviny příštího roku. Na 50 let by měl být pokoj," řekl Černý na dnešní tiskové konferenci v Praze. Oprava pláště budovy má začít na severní straně u Národní třídy. Nejprve musí proběhnout výběrové řízení, akci je nutno zaregistrovat u ministerstva kultury.
    Zatímco litinové zlacené zábradlí o váze 10,5 tuny bude ze střechy sneseno a po opravě pokryto dvěma kilogramy plátkového zlata nejvyšší ryzosti, bronzová kopie Schnirchova sousoší vzpínajících se ořů, jehož originál vzal zasvé při požáru "zlaté kapličky" v roce 1881, bude opraveno na střeše. V roce 1940 byly nohy koní ve spodní části vylity betonem, k jejich špatnému stavu přispělo zatékání a kondenzace vodních par. Celková váha sousoší je kolem 6000 kilogramů.
    Miroslav Růžička z technicko-hospodářské správy české první scény upozornil na projekt využití odpadní tepelné energie v objektech ND. "Bude stát zhruba 40 milionů korun, které se během deseti let v energetických úsporách vrátí," uvedl. Průběžně se opravuje i vnitřní výzdoba "zlaté kapličky", včetně fresek a zlacení. Na zásahy restaurátorů čeká také Hynaisova opona, kterou budou čistit a retušovat.
    V další části tiskové konference Černý komentoval úvahy o možném sloučení Národního divadla s Laternou magikou. "Už ve své koncepci, s níž jsem se přihlásil do výběrového řízení na funkci ředitele, jsem s tím počítal," podotkl. Podle něj bude návrat na jeviště někdejší Nové scény důležitý především pro činohru, která potřebuje střední prostor pro 400 diváků k uvádění současné dramatiky. "Mohla by tu uvádět tituly riskantní i provokativní," dodal Černý. Úvahy ministerstva kultury o možném sloučení považuje za legitimní i proto, že tomu tak bývalo i v minulosti.
    "Jedná o tom transformační ministerská komise a my se nebráníme žádnému modelu pro spojení s ND," dodal Černý, podle něhož by se na Nové scéně mohly uvádět i baletní a operní inscenace. "Jsou to ale jen úvahy, oficiální jednání jsme ještě nezahájili," řekl ředitel ND. Podle něj by mohly být varianty možných vztahů známy během dvou až tří měsíců.
    Ředitel LM Petr Tošovský chce dramaturgii souboru transformovat; proto tento záměr vítá. "Měl by se vrátit k původnímu účelu, tedy obrazu a jevištní akci, opustit formu tanečního divadla a obnovit činoherní představení. Chceme nabídnout prostor k realizaci talentovaným umělcům a hledat možnosti koprodukcí třeba i se soubory ND," řekl Tošovský ČTK.
0 komentářů
přidat komentář