VUT má nový kampus v bývalém brněnském klášteře

Vložil
ČTK
15.11.2007 11:15
Brno

Brno - Fakultě informačních technologií Vysokého učení technického v Brně slouží nový kampus v Králově Poli. Vznikl přestavbou a dobudováním kartuziánského kláštera. Náklady přesáhly 700 milionů korun. Dnes slavnostně otevřený areál tvoří upravené historické budovy i novostavby, vyspělá technická výbava umožňuje moderní výuku i výzkum.

"Takhle si představuji 21. století," řekl ČTK rektor techniky Karel Rais.
Klášter, který je nejcennější kulturní památkou v Králově Poli, po léta chátral. Památková hodnota vyžadovala zvláštní přístup a odrazila se i v ceně přestavby kampusu. "Byla zhruba o 200 milionů vyšší, než kdyby se fakultní kampus stavěl na zelené louce," uvedla mluvčí školy Jitka Vanýsková. Restaurována byla například i fresková výzdoba. Nyní je v areálu prostor pro výuku, ubytování, stravování i zábavu studentů. "Zároveň máme dobrý pocit, že se podařilo zachránit památku," podotkl Rais.
Přestavba měla tři etapy. Nejprve Vysoké učení technické v roce 2002 vybudovalo komplex poslucháren v jihovýchodní části areálu. Loni na podzim škola otevřela v místech bývalého velkostatku třípatrovou budovu, na kterou navazují tři další dvoupatrové pavilony. Moderní budova byla vyhlášena stavbou roku 2006 v Jihomoravském kraji.
Poslední a nejnáročnější etapou výstavby kampusu byla rekonstrukce historických budov kláštera, jejímž cílem bylo uvést areál do původní podoby před přestavbami v posledních desetiletích, a úprava užitkových budov, například bývalého pivovaru, sýpky a takzvaného zámečku.
Jeden z nových komplexů poslucháren je zapuštěn do země, dvě z přednáškových místností jsou pod povrchem. V některých posluchárnách je umístěno zařízení, které umožňuje přenos přednášek do pokojů na kolejích. Rais se neobává, že toho budou studenti zneužívat a místo pravidelné docházky zvolí sledování výuky z lůžka na koleji. "Většina studentů dnes ví, že vzdělání je významná investice, že to dělají pro sebe, a podle toho ke škole přistupují," uvedl.
V části bývalého klášterního pivovaru vzniklo asi 45 pokojů, které budou sloužit zejména doktorandům fakulty. Studentská menza v Králově Poli má 120 míst, plánuje se i otevření restaurace s klasickou obsluhou. Objekt sýpky škola vyhradila pro kulturní, klubovou a zájmovou činnost studentů. Úvodní výstavu obstarali absolventi Fakulty výtvarných umění Vysokého učení technického, nese název Hvězdy.
Klášter kartuziánů v Králově Poli byl druhým sídlem tohoto řádu v českých zemích, dnes je jediný dochovaný na Moravě. Založil jej v roce 1375 bratr Karla IV., moravský markrabě Jan Jindřich. Protože klášter nechránily hradby, v minulosti jej často pustošila vojska - například husité, Maďaři či Švédové. Poslední velká přestavba spadá do údobí baroka.
8 komentářů
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
BRNO X OLOMOUC
de ardoise
15.11.07 11:09
Brno a VUt
Pol
15.11.07 03:40
Naprosto nešťastné...
16.11.07 12:12
Co to kecas ?
Peter
21.11.07 10:10
Re. Naprosto nešťastné...
PepaR
22.11.07 02:29
zobrazit všechny komentáře