Hlavní architekt Ostravy podle soudu nefalšoval územní plán

Zdroj
Hana Záveská
Vložil
ČTK
14.11.2007 21:00
Ostrava

Ostrava - Hlavní architekt města Ostravy Jaroslav Sedlecký nezfalšoval územní plán pro zástavbu území Karolina v centru města. Krajský soud v Ostravě ho koncem října zbavil obvinění, že nezákonně ovlivnil přípravu developerské soutěže. ČTK to dnes potvrdila mluvčí soudu Sabina Mudříková. Soud tak ukončil dlouhodobý spor mezi městem a skupinou českých a polských architektů, kteří před sedmi lety vyhráli mezinárodní architektonickou soutěž k  Nové Karolině.
    Město od vítězného návrhu architektů upustilo a vyhlásilo developerskou soutěž, v níž zvítězila společnost Multi Development. Na podnět architektů byl Sedlecký obžalován z padělání územního plánu během developerské soutěže, ostravský okresní i krajský soud ho ale obžaloby zprostil. "Je to pro mě satisfakce. Člověka vždycky potěší, když zvítězí zdravý rozum před účelovou zlobou," řekl dnes ČTK architekt.
    Sedlecký v lednu vyhrál i stavovský soud s Českou komorou architektů (ČKA), která ho také vinila z nezákonného zásahu do územního plánu. Komora celou developerskou soutěž na zástavbu bývalé koksovny považuje za neregulérní. Nesouhlasí především s tím, že město zrušilo mezinárodní architektonickou soutěž a nejednalo v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, řekla ČTK Markéta Pražanová.
    Rozhodnutí krajského soudu nepřekvapilo architekta Karla Cieslara, jednoho z autorů původního architektonického návrhu a člena OS Karolina. "Dalo se čekat, že soudy zohlední lednové rozhodnutí stavovského soudu jako názor znalců, kterým bohužel nevadí, že někdo znehodnotil výsledky mezinárodní soutěže," řekl ČTK architekt. Dodal, že mu ČKA doporučila, aby celou záležitost otevřel a znovu podal ke stavovskému soudu.
    "O žádném doporučení nevím, komora žádné oficiální stanovisko panu Cieslarovi nevydala. Pokud celou záležitost znovu podá stavovskému soudu, budou se muset prozkoumat případné nové skutečnosti," řekl ČTK předseda ČKA Dalibor Borák. Komora architektů už na jaře chtěla po Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, aby přezkoumal postup ostravského magistrátu v developerské soutěži. Úřad však její návrh považoval za neoprávněný.
    Společnost Multi Development nyní projektuje první etapu regenerace bývalé koksovny. Na území sedmkrát větším než pražské Václavské náměstí by mělo do roku 2010 vzniknout centrum s obchody a zábavou, kancelářské budovy, dům se dvěma stovkami bytů a prostory pro společenské i sportovní vyžití. Firma chce do stavby investovat zhruba 15 miliard korun.
0 komentářů
přidat komentář