Kvůli novým povodňovým zónám zmizí v Plzni desítky chat

Vložil
ČTK
15.11.2005 09:00
Plzeň

PLZEŇ - Kvůli rozšířeným povodňovým zónám, které nově stanovilo město Plzeň, budou zřejmě muset desítky plzeňských chatařů a zahrádkářů zbourat svá obydlí a přístřešky v okolí plzeňských toků. Bez ohledu na to, zda své rekreační domky postavili legálně, nebo ne. Někteří majitelé už je začali likvidovat. Píše to dnešní Právo v regionální příloze.

Podmínky změnil povodňový počítačový model, který umožňuje simulovat průběh záplav. Kolem toků byla stanovena nová aktivní i pasivní pásma, která jsou někde podstatně širší než doposud.
Je to případ Vejprnického potoka. "Podél něj je stovka staveb - zahradní chaty, skleníky, kolny. Téměř polovina leží v aktivním povodňovém pásmu," uvedl vedoucí odboru výstavby na centrálním plzeňském obvodě Jiří Mužík. Podle něj je bude nutné odstranit, výjimečně až do několika let. Nejhorší situace bude u soutoku potoka s řekou Mží, kde stojí 20 chatek a altánů.
"Rozhodnutí o odstranění stavby mně už přišlo. První s termínem do konce listopadu, pak druhé s odkladem do roku 2010. Až do povodní si nás tady nikdo nevšímal," uvedl Gustav Kurinec, který má v kolonii zahrádku. Stavební úřad nyní vede kvůli objektům u potoka přes 70 správních řízení.
U staveb v pasivním pásmu budou podle Mužíka postačovat některé úpravy. "V principu jde o to, aby je voda nemohla odnést," uvedl. Zatím není jasné, zda majitelé likvidovaných chat dostanou od města nějakou kompenzaci.
"Zatím si dovedu představit, že těmto lidem umožníme zahrádkařit někde jinde," řekl náměstek primátora Petr Náhlík. Likvidace zahradních staveb, které by nemusely odolat povodním, je podle Náhlíka nutná. Město má povinnost chránit majetky všech. Pokud někde vezme altán voda a ten ucpe prostor pod mostem, tak to může vyplavit řadu obytných domů, dodal.
0 komentářů
přidat komentář