Veletrhy Brno chtějí kvůli novému pavilonu vyšší jmění

Vložil
ČTK
14.11.2007 15:00
Brno

Brno - Nový pavilon na výstavišti v Brně zaplatí zhruba ze čtvrtiny město a společnost Messe Düsseldorf, spoluvlastníci Veletrhů Brno. Budova přijde asi na 800 milionů korun. Akcionáři svůj příspěvek na výstavbu vloží do základního jmění, zvýší ho o 175 milionů na 1,085 miliardy korun. ČTK to dnes potvrdil náměstek ředitele Veletrhů Brno Egbert Zündorf. Stavět se začne příští rok. Nová výstavní plocha podle Veletrhů citelně chybí hlavně při velkých akcích.
    Veletrhy Brno jsou jedničkou na tuzemském veletržním trhu. Společnost ovládá zhruba dvě třetiny z něj a ročně utrží kolem 1,7 miliardy korun. Každý rok nabízí přes 40 akcí, řada z nich je největší ve střední Evropě.
    Výstaviště o rozloze 667.000 metrů čtverečních má 16 pavilonů. Za poslední roky se jich několik přistavělo, třeba E, F nebo V. Pro některé veletrhy, třeba strojírenský, je to ale i tak málo. Proto nedaleko kulatého pavilonu Z vyroste nová hala P, která by měla hlad vystavovatelů po moderních plochách nasytit.
    Nové pavilony zatím Veletrhy Brno stavěly ze svých prostředků nebo z bankovní úvěru. Například za pavilon V firma utratila 440 milionů korun, za sousední halu F 330 milionů Kč. "Z pohledu společnosti je v  případě realizace další investice nutné finanční zapojení společníků," míní Zündorf.
    Svůj podíl na navýšení kapitálu už slíbil brněnský magistrát, kterému patří asi 34 procent firmy. Zastupitelé dnes rozhodli o uvolnění téměř 62 milionů korun. Přes 100 milionů korun by měl dát většinový akcionář Messe Düsseldorf. Zbytek bude na drobných akcionářích, kteří drží kolem šesti procent. Pokud na navýšení nepřistoupí, mohou jejich podíly vykoupit současní vlastníci.
0 komentářů
přidat komentář

Související články