Současné umění bude mít zázemí v galerii Tranzitdisplay

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
09.11.2007 19:05
Praha

Praha - Prezentaci současného výtvarného umění i poskytování informací a vědomostí o něm plánuje nový prostor v centru Prahy v Dittrichově ulici. Dnes jej otevřela dvě sdružení Galerie Display a iniciativa Tranzit. V oblasti výtvarného umění či vizuální kultury působí obě sdružení několik let a při přípravě projektu vícefunkčního prostoru spojila své síly.

    První výstavu připravil mexický umělec Eric Beltrán, který pro pražský prostor vybral svůj stěžejní projekt Ergo Sum. Představuje složitý systém informací v novinovém formátu, který v mnoha vrstvách spojuje textové a obrazové informace. Jednu část prostoru nechal autor vymalovat zvětšeninami diagramů a schémat, které představují různé způsoby vizualizace myšlenkových postupů.
    Divák rozpozná schémata z mnoha oborů lidské činnosti - od chemických vzorců, přes různé algoritmy, demografické křivky po takzvané "koláče sledovanosti" - projekt ukazuje, jak mnoha různými způsoby lze organizovat informace, a tedy i lidskou společnost. "To je to, čemu se dnes věnuje současné umění, a čemu se chceme věnovat i v Tranzitdisplay," řekl na dnešní tiskové konferenci člen rady sdružení Tomáš Pospiszyl.
    Na programu do konce letošního roku je ještě jedna výstava a dvě přednášky zahraničních osobností - na první z nich příští týden vystoupí slovinský filozof a sociolog Slavoj Žižek.
    Galerie Display sídlila pět let v Holešovicích a její program je jedním z nejprogresivnějších v oblasti prezentace českého i zahraničního současného umění.
    Nově se spojila se středoevropskou iniciativou Tranzit, která působí od roku 2003 v Česku, na Slovensku a v Rakousku, od roku 2005 i v Maďarsku. Podporuje současné umění, mimo jiné prostřednictví udílením takzvaných vývojových grantů pro mladé umělce i teoretiky umění a kurátory.
    "V době, kdy i v současném umění hrají rozhodující roli vědomosti, znalosti a inovativní myšlení, je cílem Tranzitdisplay soustředit se nejen na vystavování, ale také produkci a komunikaci nových přístupů a vědomostí o současném umění.
    Proto se Tranzitdisplay definuje jako 'zázemí současného umění'," řekl člen rady Vít Havránek. Součástí projektu je spolupráce s vydavatelstvími specializovanými na knihy o umění, archiv s řadou titulů na DVD, prodejna knih a čítárna.
    Na rozdíl od nedávno otevřeného centra Meet Factory se nebude Tranzitdisplay zaměřovat na rezidenční pobyty umělců. Na to nemá kapacitu, ale ani to nebylo úmyslem autorů projektu. Tranzitdisplay se chce zabývat současným uměním tak, že bude nabízet reflexi jeho zdrojů, teoretických východisek či vztahů se společností.
1 komentář
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
Výborně!
Lukáš Obdržálek
10.11.07 06:22
zobrazit všechny komentáře