NK zajímá většinu lidí, jen polovině se návrh líbí

Zdroj
Markéta Horešovská
Vložil
ČTK
08.11.2007 18:05
Praha

Praha - O dění kolem zamýšlené stavby nové budovy Národní knihovny (NK) se zajímají tři čtvrtiny lidí. Jen polovině se vítězný návrh architekta Jana Kaplického líbí a pouze třetina občanů je pro umístění budovy podle tohoto návrhu na pražské Letné. Vyplývá to ze dvou průzkumů agentury STEM. Koncem října učinila jeden mezi občany ČR a druhý mezi Pražany. Názory obou skupin se v některých aspektech totiž liší.

    Zájem o výstavbu budovy roste podle průzkumu s úrovní dosaženého vzdělání - v celé ČR situaci sleduje 52 procent lidí se základním vzděláním, ale 89 procent vysokoškoláků. Z hlediska politiky největší zájem projevují stoupenci ODS a Strany zelených. Přitom právě pražští zastupitelé za ODS jako první vystoupili s tím, že se jim návrh Jana Kaplického nelíbí.
    Asi polovině lidí se návrh stavby líbí - čísla jsou přibližně stejná v celé zemi (48 procent) jako v Praze (49 procent). Lidem do 29 let se návrh většinou líbí, řekly to tři pětiny z nich. Naopak lidem nad 60 let se ve většině nelíbí. Kladné názory na Kaplického studii jsou častější u lidí s vyšším vzděláním. Příznivci návrhu mají zřetelně navrch mezi sympatizanty ODS a Strany zelených, naopak drtivé většině příznivců KSČM se návrh nelíbí.
    Jen třetina lidí z ČR je pro umístění NK podle Kaplického návrhu na Letnou, v Praze se takto vyjadřuje 39 procent dotázaných. Rozhodující vliv na to, zda by na Letné tuto knihovnu rádi viděli, má to, zda se jim návrh líbí. Nejčastější hlasy pro to, aby Kaplického budova stála tam, kam byla podle soutěže určena, jsou mezi mladými lidmi, stoupenci ODS a Strany zelených. A opět rozhodnými odpůrci umístění nové NK na Letnou jsou především příznivci komunistů.
    I na otevřený dotaz, kam by knihovnu podle Kaplického návrhu umístili, odpovídá 32 procent Pražanů, že na Letnou. Z obyvatel celé země si tuto variantu z pěti nabízených vybralo 27 procent dotázaných. Z těch, kdo mají návrh Kaplického rádi, by jich ho 60 procent chtělo na Letné, z odpůrců je nejpočetnější skupina těch, kdo by jej umístili mimo historické centrum Prahy.
3 komentáře
přidat komentář
Předmět
Autor
Datum
fenomen dnes
heidi
14.12.07 08:40
fenomen dnes
heidi
14.12.07 08:35
fenomenální reklama
Pietro
14.12.07 02:25
zobrazit všechny komentáře