Stavba věznice v Rapoticích bude dvakrát dražší

Zdroj
Jaroslava Mikešová
Vložil
ČTK
07.11.2007 23:25
Brno

Rapotice (Třebíčsko) - Adaptace bývalého vojenského areálu na věznici s dozorem v Rapoticích na Třebíčsku bude stát přes 260 milionů korun. Původní odhady přitom byly poloviční. Stav areálu je ale horší, než se původně předpokládalo. Dodavatel v těchto dnech zahájil první etapu prací za 173 milionů korun. Buduje se finančně nejnáročnější oplocení rozsáhlého areálu a vstupní budova. Na začátku příštího roku by mělo do věznice přijít zhruba 100 vězňů, kteří se budou podílet na stavebních pracích, řekl dnes novinářům náměstek generálního ředitele Vězeňské služby ČR František Sejrek.
    "Stát letos na budování věznice vynaloží 25 milionů korun. Zbývající peníze na první etapu by měl dodat v příštím roce, práce zatím budou úvěrovat stavební firmy," řekl ČTK. Po dokončení první části prací bude v Rapoticích umístěno zhruba 250 vězňů. Na dodavatele prací ve druhé etapě, za asi 90 milionů korun, bude vypsáno výběrové řízení příští rok, dodal. Plné kapacity, 430 míst pro odsouzené, by věznice v  Rapoticích měla dosáhnout v polovině roku 2009.
    V první etapě se kromě oplocení a vstupní budovy bude rekonstruovat administrativní budova, budova logistiky, postaví se nová čistírna odpadních vod a ubytovna pro zaměstnance. Vybudovat se také musí asi tříkilometrový vodovodní řad k vodojemu u Vysokých Popovic. Loni vyvrtaná studna v areálu je schopná dodat vodu jen pro zhruba stovku vězňů.
    Do druhé etapy je zahrnuta rekonstrukce ubytovny pro vězně, budování kuchyně, skladů či adaptace výrobního areálu. Ten bude hlavním přínosem pro místní podnikatele. "Kromě toho, že budou moci získat levnou pracovní sílu mimo areál věznice, budou si moci v pronajatých halách vybudovat svoje provozovny," uvedl ředitel Vazební věznice Brno Karel Schmeidler.
    V areálu bývalé raketová základny u Rapotic o rozloze přes 100 hektarů by vedle věznice s dozorem a dohledem měla vzniknout také věznice s ostrahou. Novostavbu by financoval privátní partner v takzvaném pilotním projektu PPP. Náklady této stavby se pohybují kolem miliardy korun. Výběr investora by se měl uskutečnit příští rok.
    Novostavba, o níž zatím vláda nerozhodla, by měla naplňovat evropské standardy vězeňství a řešit problematiku přeplněnosti nynějších vězeňských zařízení. Má svým umístěním, charakterem a posláním představovat novou formu zařízení pro výkon trestu mužů s možností jejich převýchovy. Úkolem privátního investora bude věznici navrhnout, postavit, zaplatit a po určitou smluvní dobu, asi 25 let, provozovat. Kromě jiného by měl pro 60 procent vězňů zajistit zaměstnání. Výstavba moderní věznice by měla začít na přelomu let 2008/2009. Měla by trvat dva roky. Ve dvou etapách by v ní mělo vzniknout místo pro maximálně 585 vězňů. Práci by v ní našlo až 315 zaměstnanců.
0 komentářů
přidat komentář