Příští rok začnou dlouho odkládané opravy fasád zámku v Lednici

Zdroj
Vladimír Klepáč
Vložil
ČTK
07.11.2007 23:20
Brno

Lednice (Břeclavsko) - Příští rok by měly začít dlouho odkládané rozsáhlé opravy fasády zámku v Lednici na Břeclavsku. Přijdou přibližně na 200 milionů korun. Půjde o jednu z největších stavebních akcí týkajících se českých památek. Firma, která fasádu obnoví, bude vybrána do února příštího roku, řekl dnes ředitel jihomoravských památkářů Petr Kroupa. Lednický zámek je po Pražském hradě a památkách v Českém Krumlově třetí nejnavštěvovanější památkou v Česku.
    Zámek čeká na obnovu fasád dlouhá léta. Předtím, než se do ní pustí řemeslníci, je třeba opravit střechy zámku, což přijde na bezmála 19 milionů korun. Práce by měly skončit v příštím roce. Nezahrnují jen výměnu tašek, ale i opravu střešních trámů.
    Již v  minulosti byla vybrána firma, která se měla opravou fasád zabývat. Nakonec byl projekt zastaven. Důvodem byly prý až příliš vysoké ceny stanovené dodavatelem. Proto letos památkáři vybrali firmu, která pro ně udělá výběrové řízení na nového dodavatele. Tento způsob má zajistit průhlednost celého řízení.
    "Práce na obnově fasády budou náročné a budou rozvrženy na více etap. Jak dlouho rekonstrukce potrvá, to se bude odvíjet od toho, jak budou na projekt uvolňovány prostředky," doplnil Kroupa. Úpravy se budou odehrávat za provozu objektu.
    Zámek v Lednici je od roku 1997 zapsán mezi památky UNESCO. Objekt je jednou z historických architektonických perel střední Evropy. Mohutná budova leží v krajině upravené ve stylu anglického parku. K zámku přiléhají další památky. Zámek a jeho nejbližší okolí navštíví ročně asi půl milionu turistů.

Související články